MUZIEK

In het BIM-huis, Amsterdam, twee dagen South African Summer Sessions met vanavond Lebombo, percussie-ensemble Umkhambathi van Thebe Lipere en Sean Bergin's M.O.B....

Zanger/gitarist Marco Brecelj, een 'levende legende uit Slovenië', treedt zondag op in Dodorama, Rotterdam. Vooraf om 15 uur een film van Han Buhrs en Alfred Bueno over Brecelj: Good son of a better father.

Woensdag in het Concertgebouw in Haarlem het kwartet van Archie Shepp, de John Slaughter Blues Band en het sextet van zanger/saxofonist Rom Helweg, met pianist Rindert Meijer.

De Beets Brothers spelen zondag in Vlaardingen (Schouwburg).

Transfusion van gitarist Bernhard Reinke, zaterdag in De Spiegel, Doetinchem.

Hallo Venray is vanavond in Exel (Exelse Molen) en zaterdag in Lierop (Nirwana).

Vanavond speelt de op dit moment uiterst succesvolle Belgische groep dEUS in Arena, Amsterdam.

Madball treedt vanavond op in de Effenaar, Eindhoven, zaterdag in de Melkweg, Amsterdam.

Vanavond de laatste avond van Sonikc Acts in Paradiso, Amsterdam, met dj's Dylan Hermelijn en Otto van den Toorn.

In het Hofpark in Wateringen zaterdag het zeventiende Waterpop-festival met concerten door dEUS, Pele, Verve, Inspiral Carpets, Oysterband en Malka Family. Aanvang 13 uur.

My Dying Bride, Anathema en At The Gate spelen zaterdag in Paradiso, Amsterdam.

Parkpop, het grootste gratis popfestival van Europa, moest in verband met de voorbereiding van de Wereldruiterspelen bijna twee maanden worden verschoven, van juni naar augustus. In het Zuiderpark in Den Haag zijn zondag vanaf 13 uur, verspreid over twee podia, concerten door Toto-gitarist Steve Lukather, de Australische rocker Jimmy Barnes, Manic Street Preachers, Angelique Kidjo, King Sunny Ade And The New African Beats, de Franse funkband FFF en het Italiaanse Mau Mau.

De Amerikaanse noise-groep Barkmarket is zondag in Vera, Groningen, en woensdag in de Melkweg, Amsterdam.

Zondag in de Goudvishal in Arnhem Neolithicum, The Yuppies en de punkband UK Subs.

Dead Moon speelt maandag in Doornroosje, Nijmegen.

Fred Kienhuis (Jack of Hearts) is woensdag bij de superjam in Arena, Amsterdam, voor een vertolking van zijn favoriete reggaenummers.

Cop Shoot Cop treedt woensdag op in de Azijnfabriek, Roermond.

Singer/songwriter Vic Chesnutt is donderdag met zijn band in Arena, Amsterdam.

Donderdag een surf nite in de Melkweg, Amsterdam, met The Treble Spankers en Man Or Astro-Man?

Fatala en Africa Sabu Njouma brengen muziek uit Guinee, vanavond in de Melkweg, Amsterdam.

Flamenco door Erik Vaarzon Morel & Chanela, vanavond in het Vondelpark Openluchttheater, Amsterdam.

Vijftien musici, dansers en acteurs uit Pakistan treden op tijdens de Umar Sharif Night, zaterdag in de Doelen, Rotterdam.

Kas kawina and bubblin' night met La Rouge, DJ Moortje en Double Rock, donderdag in Paradiso, Amsterdam.

Oude muziek: Klaas Stok op klavecimbel en Arie Ravesloot op traverso (Bach, Hotteterre, Forqueray), vanavond om 21.15 uur in de Walburgskerk in Zutphen; het Landini Consort met Landini, Machaut, Vivaldi en Bach, zondag om 16 uur in Kasteel Groeneveld, Baarn.

Zomerconcerten in het Concertgebouw in Amsterdam: vanavond Het Brabants Orkest met Rachmaninov (Tweede pianoconcert door Lilya Zilberstein) en Beethoven; zaterdag het Orchestra della Svizzera Italiana met Arriaga, Mozart (liederen door Birgit Remmert), Mendelssohn; zondag een pianorecital door Bella Davidovich (Schumann, Mendelssohn, Schumann); dinsdag het Orkest van de Achttiende Eeuw met Purcell, Muffat en Bach; woensdag het Combattimento Consort Amsterdam met Marini, Vivaldi (Concert in Bes voor viool door Thomas Zehetmair) en Mozart; donderdag het Concertgebouworkest met Berg, Beethoven (Vierde pianoconcert, door Radu Lupu) en Brahms.

Dit jaar is aan de jonge Russische violist Maxim Vengerov de eer te beurt gevallen om het Prinsengrachtconcert te geven. Hij wordt begeleid door Itamar Golan op piano en zal werken uitvoeren van Mozart, Beethoven, Kreisler, Tsjaikovski, Prokofjev, Paganini en Wieniawski. Vanavond om 20.30 uur op een aantal pontons in de Prinsengracht ter hoogte van de Westerkerk.

Het Aurelia Saxofoon Kwartet geeft zaterdag een concert in Muziekcentrum Eindhoven.

In De Doelen in Rotterdam dinsdag het Takacs Kwartet met strijkkwartetten van Haydn, Smetana en Beethoven.

Orgelconcerten: in de Oude Kerk in Amsterdam vanavond organist Klaas Jan Mulder en zaterdag Wout van Andel (Vierne, Franck, Mozart, Bach, Reger); Jos van der Kooy speelt vanavond in de Nieuwe Kerk in Katwijk aan Zee (Bach, Vierne, Reger, Messiaen); de orgeltocht van de Toer-in begint zaterdag om 10.30 uur in Haastrecht (Hervormde Kerk); in de Grote Bavokerk in Haarlem dinsdag organist Wolfgang Baumgratz en donderdag een recital door Jasper van Eersel; Martin Böcker speelt woensdag in de Grote Kerk in Leeuwarden; in de Domkerk in Utrecht zaterdag Willem Jan Cevaal en woensdag Jaap Zwart met een Bach-programma; Ben van Oosten bespeelt zaterdag om 15 uur het orgel van de Laurenskerk, Rotterdam.

Meer over