Muziek

Le Guess Who?

Van 28/11 t/m 1/12, o.a. Tivoli, Ekko in Utrecht. leguesswho.nl

Utrecht doet weer alto. Tijdens het Le Guess Who? Festival is de domstad de verzamelplek voor indiebandjes die een beeld geven van de internationale alternative muziekscene. Op diverse locaties van de stad spelen onder anderen Yo La Tengo, Mark Lanegan, The Black Angels, The Fall, Ty Segall, Ólafur Arnalds en Wooden Shjips.

De nacht van Ramses

Op 1/12 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. delamar.nl

Ter ere van Ramses Shaffy's vierde sterfdag wordt onder de titel De Nacht van Ramses een groots feest georganiseerd. Naast gesprekken, literatuur en kunst over de zanger/componist is er plek voor heel veel muziek. Optredende artiesten zijn onder anderen Frank Boeijen, Spinvis, Ernst Daniël Smid en het Jong Nederlands Blazers Ensemble.

Christian McBride Trio

Op 28/11 in LantarenVenster (Rotterdam) en 29/11 in het Bimhuis (Amsterdam). lantarenvenster.nl bimhuis.nl

Christian McBride wordt beschouwd als de beste jazzbassist van het moment. Hij speelt naar eigen zeggen people's music; muziek waarmee hij zoveel mogelijk mensen direct wil raken. Dat gaat van Sonny Rollins tot James Brown; van Sting tot The Roots en uiteraard ook zijn eigen muziek.

meer muziek

POP

Ex-zanger van de Drive By Truckers Jason Isbell maakt Americana tearjerkers die je niet onberoerd laten. Hij zingt vanavond in de Effenaar (Eindhoven) en 29/11 in Metropool (Hengelo)

De Ierse boys-next-door van de alternatieve rockband Kodaline treden 29/11 op in de Melkweg (Amsterdam) Ze zijn allang in de luwte van de popmuziek beland maar UB 40 speelt onverdroten voort. Op 29/11 in de Rodahal (Kerkrade), 30/11 in het Rabotheater de Meenthe (Steenwijk), 1/12 in de Philharmonie (Haarlem) en 3/12 in 013 (Tilburg)

Amorphis, de Finse progressieve metalband die al wat jaartjes meedraait, staat 3/12 in het Patronaat (Haarlem) De melancholie van het hoge noorden komt in de persoon van de Noorse singer/songwriter Thomas Dybdahl Nederland aan doen. Op 3/12 staat hij in de Oosterpoort (Groningen) en 4/12 in W2 (Den Bosch) Tim Knol heeft net zijn nieuwe album Soldier On uit en gaat weer op clubtoer. Op 30/11 staat hij in het Beauforthuis (Austerlitz) en op 1/12 in Rotown (Rotterdam).

KLASSIEK

Meesterpianist Emanuel Ax speelt samen met het RphO Beethovens Vijfde pianoconcert. Ook Sjostakovitsj Tiende symfonie staat op het programma. Vanavond, 29/11 en 1/12 in De Doelen (Rotterdam)

In de Carte Blancheserie van Het Concertgebouw (Amsterdam) stelde gelauwerd dirigent Bernard Haitink een programma samen. Met Janine Jansen als soliste wordt op 29/11 Brahms vioolconcert in D uitgevoerd. Haitink dirigeert ook het Chamber Orchestra of Europe in Brahms Tweede Symfonie

Het Osiris Trio, een van de belangrijkste ambassadeurs van de Nederlandse kamermuziek, viert zijn vijfentwintigjarig bestaan met werk van Schönberg en een voor de gelegenheid gecomponeerd stuk van Oene van Geel. Op 30/11 in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam)

Het Collegium Vocale Gent voert vocaal barokwerk van het hoogste niveau uit. Op 1/12 dirigeert Philippe Herreweghe het ensemble in Het Concertgebouw (Amsterdam) in een hoogtepunt van zeventiende eeuwse muziek, de Psalmen Davids van Heinrich Schütz

De door de wol geverfde Amerikaanse pianist Murray Perahia dirigeert 2/12 in Het Concertgebouw (Amsterdam) vanachter de vleugel de Academy of St Martin in the Fields in onder andere Mozarts pianoconcert nr. 20.

DANCE

The Haunted House op 30/11 in Pand 14 (Amsterdam) is niets minder dan een hardcore classics rave event. Diverse party-organisaties sloegen de handen ineen en kwamen met een line-up van klinkende namen als Fierce Ruling Diva, Dano, Flamman & Abraxas en Pavo

In de Westerunie (Amsterdam) vindt op 30/11 een Deephouse Marathon XL plaats. Achter de draaitafels staan onder meer Adriatique, Karmon en Teenage Mutants

Speedfreax is na negen jaar terug. De feestavond gewijd aan het Britse clubgeluid en met veel gevoel voor mode gaat weer van start op 30/11 in de Maassilo (Rotterdam). Met op de eerste editie uiteraard godfather Joost van Bellen naast Gomes, Roska, Ramsey & Fen en Dark Sky

Michel de Hey speelt een thuiswedstrijd op 30/11 in Toffler (Rotterdam). De Duitse dj Gabriël Ananda komt het feestje met zijn warme techno opvrolijken.

JAZZ

De Franse componist/bassist Henri Texier mengt jazz met Noord-Afrikaanse en Oost-Europese invloeden en speelt met met zijn Hope Quartet op 30/11 in het Bimhuis (Amsterdam)

Sonny Fortune maakte samen met Miles Davis vier albums, speelde met Dizzy Gillespie en McCoy Tyner en staat met zijn kwintet 30/11 in Paard van Troje (Den Haag), 4/12 in De Oosterpoort (Groningen) en 5/12 in Bimhuis (Amsterdam).

WERELD

Mulatu Astatke is de vader van de ethiojazz; een mengvorm van jazzharmonieën, latin ritmes en Ethiopische melodieën. Vanavond speelt hij in Bimhuis (Amsterdam) en 29/11 in LantarenVenster (Rotterdam)

De Amsterdam Klezmer Band heeft zich laten inspireren door Benja, de koning der rovers uit het Joodse maffiamilieu van Odessa rond 1920. Het ensemble speelt 29/11 in De Oosterpoort (Groningen).

undefined

Meer over