Muziek

FALSTAFF

De Nationale Opera. Van 7 (première) t/m 30/6 in Nationale Opera en Ballet in Amsterdam. operaballet.nl

Falstaff, Verdi's vrolijke dikkerd, wordt geportreteerd door De Nationale Opera. Vrouwen, drank en eten; Falstaff lust er wel pap van. Maar als de ridder van het ronde figuur twee dames dezelfde brief blijkt te hebben geschreven, zijn de rapen gaar. Gebaseerd op Shakespeares Merry Wives of Windsor is Falstaff Verdi's enige komische opera. Op 7/6 gaat hij in première in regie van Robert Carsen. De gehele maand is Falstaff te zien bij Nationale Opera en Ballet. (Amsterdam) (HF).

undefined

PINKPOP

Van 7 t/m 9/6 op Megaland in Landgraaf. pinkpop.nl

Niet alleen The Rolling Stones schitteren op Pinkpop, de rest van het festival is prima in orde. Fans die echter nog kaartjes voor de Stones willen bemachtigen hebben pech gehad. Weekendkaarten, kaarten voor zaterdag, de dag dat de Stones Landgraaf aandoen en kaarten voor maandag zijn uitverkocht. Op Megaland zijn dit weekend verder o.a. Metallica, Arctic Monkeys, Arcade Fire, Stromae, Ed Sheeran, Limp Bizkit, Mastodon en Paolo Nutini te zien.

undefined

PAT METHENY UNITY GROUP

Op 8/6 in TivoliVredenburg (Utrecht).

tivoli.nl

De Amerikaanse jazzgrootheid en negentienvoudig Grammywinnaar Pat Metheny treedt 8/6 op met zijn nieuwste project, de Pat Metheny Unity Group in TivoliVredenburg (Utrecht). Precies 9 jaar geleden dat hij in de grote zaal stond van het oude Vredenburg.

undefined

MEER MUZIEK

POP

KRS-One, één van de aartsvaders van sociaal geëngageerde hiphop, treedt vanavond op in de Melkweg (Amsterdam)

De Modfather is weer in Nederland. Paul Weller, frontman van legendarische Britse bands als The Jam en Style Council, staat 6/6 in het Paard van Troje (Den Haag), 7/6 in Paradiso (Amsterdam) en 8/6 in De Oosterpoort (Groningen)

Joe Henry is een Amerikaanse singer/songwriter die meerder Grammy's op zak heeft en producties voor tal van bekende rootsartiesten in Amerika op zijn naam heeft staan. Op 9/6 treedt hij op in Paradiso (Amsterdam)

Graham Parker geniet maar bescheiden bekendheid als rocker die opkwam in het new wave tijdperk maar hij mag wel Springsteen en Dylan onder zijn fans rekenen. Hij speelt 11/6 in Paradiso (Amsterdam)

Ed Kowalczyk, voormalig zanger van de Amerikaanse band Live, voert 8/6 Throwing Copper (het populairste album van zijn oude band) uit in TivoliVredenburg (Utrecht), op 9/6 in de Melkweg (Amsterdam) en op 11/6 in de Oosterpoort (Groningen)

Grungegrootheden uit Seattle, Soundgarden, spelen 10/6 in TivioliVredenburg (Utrecht) en 11/6 in 013 (Tilburg).

KLASSIEK

In Requiem Songs, het nieuwe werk van Wim Laman, combineert de componist teksten uit de Latijnse requiem mis met poëzie van Petrarca, Novalis en Dylan Thomas. Het Radio Filharmonisch speelt Requiem Songs 6/6 in Vredenburg Leidsche Rijn (Utrecht)

Orlando, één van Händels rijkste opera's, handelt over ridder Orlando die verliefd is op Angelica die natuurlijk weer van een ander houdt. De Munt voert de opera uit in de regie van Pierre Audi op 9/6 in de Stadsschouwburg (Amsterdam). Daar ook op 11 en 13/6. (HF)

Met zelfgebouwde instrumenten creëerde de Amerikaanse componist Harry Partch soundscapes die een Japans spookverhaal vermengen met een Afrikaanse komedie. Regissseur Heiner Goebbels brengt Delusion of The Fury 43 jaar na zijn première naar Europa; 10 en 11/6 in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) (HF).

DANCE

Het Utrechtse ravecollectief 030303 doet vanavond de Melkweg (Amsterdam) aan met als headliner break-core koning Venetian Snares uit Canada die experimenteert met gebroken maten en onvoorpelbare ritmes

Het dancefestival Amsterdam Open Air probeert met een brede programmering een afspiegeling te geven van het hoofdstedelijke nachtleven. Op 7 en 8/6 kunnen liefhebbers in Recreatiegebied Gaasperpark (Amsterdam) dansen op o.a. Hudson Mohawke, Bonobo, Four Tet, Martin Garrix, Yellow Claw, Tom Trago, Skip & Die en De Sluwe Vos

Estéreo is een moderne versie van een Caraïbische blockparty waar muzieksoorten als kuduro, dancehall, moombathon, trap, reggaeton en afro beats aan bod komen. Op 6/6 treedt het Antilliaaans Kuenta i Tambú tijdens Estéreo live op in de Melkweg (Amsterdam).

JAZZ

Het opzwepende Braziliaanse orkest Orkestra Rumpilezz mengt Afro-Braziliaanse muziek uit Bahia met hedendaagse jazz. Het ensemble speelde al samen met Joshua Redman en Gilberto Gil. Op 6/6 staat het orkest in het Bimhuis (Amsterdam) en op 7/6 in LantarenVenster (Rotterdam)

Het New Yorkse Ideal Bread heeft zich geheel gewijd aan de muziek van Steve Lacy, een van de meeste vernieuwende sopraansaxofonisten die ook nog eens een link legde tussen bebop en moderne klassiek. De band speelt 7/6 in het Bimhuis (Amsterdam).

WERELD

De Aka-pygmeeën uit Congo excelleren in een traditie van meerstemmige zang en polyritmiek. De groep Ndima, met inmiddels twee cd's op zijn naam, treedt 6/6 op in Rasa (Utrecht)

Een ware muzikale hybride. Onder de naam N'Diale vermengt het Foune Diarra Trio traditionele Malinese mandingemuziek met muziek uit de Balkan, Bretagne en Ierland van het Jacky Molard Quartet. N'Diale staat 7/6 in Rasa (Utrecht).

undefined

Meer over