MUZIEK

Zaterdag in Popular, Rotterdam, het kwartet van gitarist Olaf Tarenskeen...

In het BIM-huis, Amsterdam, vanavond Classic meets Carribean van slagwerker Jogi Gilles, zaterdag tenorist Armando Cairo, zondag zangeres Gabrielle Goodman.

Pim Jacobs en Rita Reys, zondag om 16 uur in Porgy & Bess, Terneuzen. Donderdag viert Rita Reys haar 70th Anniversary Concert in Nick Vollebregt's, Laren.

Bizar Habit van gitarist Marc van Vugt is zaterdag in Artishock, Soest, donderdag in het BIM-huis, Amsterdam.

Sogomougou, Afrojazz-octet van gitarist Jan Kuiper, zondag om 15 uur in de Brouwershoeck, Leeuwarden.

De Yeti, kwartet met Jan Hans Berg (bas) en Martin van Duynhoven (drums), presenteert maandag de cd Haw Hawaaaw, in de Krakeling, Amsterdam. Zondagmiddag is De Yeti in de Azijnfabriek, Den Bosch.

Bastards of the Universe, maandag in Wilhelmina, Eindhoven.

Het Ben Herman/ Maarten van der Grinten kwartet geeft dinsdag een concert in de Brasserie, Emmen (gratis toegang).

Het kwartet van gitarist Marnix Bustra, met tenorist Yuri Honing, speelt dinsdag in d'Ouwe Droogh, Naaldwijk.

Hans Dulfer en Boris van der Lek, dinsdag in Dizzy, Rotterdam.

Ronald Snijders (kasekojazz) is woensdag in O'42, Nijmegen.

Frans Vermeerssens The Inflated Tear treedt donderdag op in Paradox, Tilburg.

Surinaamse kawina door de grote band Sukru Sani, vanavond in de Melkweg, Amsterdam.

Ronald Snijders en zijn band spelen een mengeling van Surinaamse kaseko en jazz, woensdag in O'42, Nijmegen.

Eleventh Dream Day, The Sea & Cake en Tortoise treden vanavond op in het Patronaat, Haarlem.

De Ierse gitarist Rory Gallagher is op tournee door Nederland. Vanavond in Enschede (Vrijhof), zaterdag in Amsterdam (Paradiso), zondag in Leeuwarden (Harmonie), dinsdag in Rotterdam (Nighttown), woensdag in Utrecht (Tivoli) en donderdag in Tilburg (Noorderligt).

Vanavond speelt The Bob Color in Atlantis, Alkmaar.

In OOC Perron 55 in Venlo vanavond een concert van Wait For Nothing.

Noorderslag, zaterdagavond in De Oosterpoort in Groningen, vindt zichzelf 'dè graadmeter voor popmuziek van eigen bodem'. Dit jaar zijn 35 groepen te horen, waaronder Alison Gross, Hanniball, Van Dik Hout, Sensurreal en Claw Boys Claw. Vandaag en zaterdag wordt op dezelfde plek bovendien het Nederlands Popmuziek Seminar gehouden, met aandacht voor 'profilering van de Nederlandse popmuziek binnen Europa'. Helemaal nieuw is Euroslagt, vanavond op vier podia in Groningen (Huize Maas, De Spieghel, De Mingel en Vera), met bands uit Groningen en het buitenland (onder anderen Jet Black Joe en Skintrade).

Dj Brownie is zaterdag te horen op Cool 'n' freakin, een jazzdance-party in TAI, Utrecht.

Zaterdag in De Koog, Noord-Scharwoude, een concert van de Blue Guitars.

Het heropgerichte Bad To The Bone is zaterdag te horen in Arena, Amsterdam.

De Zweedse groep Skintrade speelt zaterdag in Staddijk, Nijmegen.

Zondag in Tivoli, Utrecht, het Nuclear Blast-festival, met deathmetal-groepen van het gelijknamige platenlabel: Dismember, Amorphis, Benediction en anderen.

Louisiana Radio is maandag in Mad Mick & Big Mamou in Utrecht.

Mental Hippie Blood, uit Zweden, is woensdag in Hengelo (Metropool) en donderdag in Eindhoven (Effenaar).

Battery en Unspoken staan donderdag in Vera, Groningen.

Bivouac speelt donderdag in het Paard, Den Haag.

Orkesten: Het Nationaal Jeugd Orkest en de violiste Sonja van Beek met Stravinsky en Bruckner, vanavond in Amsterdam (Grote Zaal), zondag om 15 uur in Utrecht (Vredenburg); het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en Roder Jongenskoor met Stravinsky en Respighi, zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal); Concertgebouworkest/Dutoit en violiste Sarah Chang met Berlioz, Lalo, Stravinsky, Ravel, zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Grote Zaal); het Nederlands Philharmonisch Orkest met Smetana, Janacek (Vioolconcert door Theodora Geraets), Dvorak, zaterdag in Utrecht (Vredenburg), zondag, dinsdag en woensdag in Amsterdam (Grote Zaal); het Concertgebouworkest en koor Laurenscantorij Rotterdam met Lutoslawski, Stravinsky, Bartók, op 12, 13 en 14 januari in Amsterdam (Grote Zaal); het Radio Symfonie Orkest met Tsjaikovski (Vioolconcert door Valentin Zhuk), Borodin, zondag om 11 uur in Utrecht (Vredenburg); het Rotterdams Philharmonisch Orkest met Ravel (Pianoconcert in G door Alicia de Larrocha), Tsjaikovski, op 12 en 13 januari in Rotterdam (de Doelen); het LSO/Mintz met Mozart en Prokofjev, vanavond in Heerlen en zaterdag in Maastricht; Het Brabants Orkest met Walton (Vioolconcert door Corey Cerovsek), Mozart, Dukas, dinsdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), donderdag in Tilburg (Stadsschouwburg), op 14 januari in Rotterdam (de Doelen); Het Gelders Orkest met Brahms, Schumann (Pianoconcert door Hélène Grimaud), Haydn, woensdag in Enschede, donderdag in Harderwijk en 13 januari in Nijmegen.

Oude muziek: Het Radio Kamerorkest/Ton Koopman en de mezzosopraan Bernarda Fink met Bach en Händel, zaterdag om 15 uur in Amsterdam (Grote Zaal); het barokorkest Collegium Europae en clavecinist Bob van Asperen met Telemann, Muffat, Bach, zaterdag in Muziekcentrum Enschede, zondag in Amsterdam (Kleine Zaal), woensdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 13 januari in Den Haag (Philipszaal); Partita's van Bach door Andreas Staier op klavecimbel, vanavond in Muziekcentrum Eindhoven, zaterdag in Utrecht (Vredenburg), zondag in Amsterdam (Waalse Kerk); Michael Chance (altus) en Glen Wilson (klavecimbel) met liederen van Strozzi, Frescobaldi, Monteverdi, Händel, Purcell, dinsdag in Den Haag (Oud-Katholieke Kerk), woensdag in Leiden (Taffehzaal), donderdag in Utrecht (Vredenburg).

Het Nederlands Blazers Ensemble brengt onder leiding van Thierry Fischer alle kamermuziek voor blazers van Janacek in één programma. Medewerking verlenen een Tsjechisch jongerenkoor en de Russisch-Israëlische pianist Boris Berman. Maandag in Den Bosch (Casino), dinsdag in Muziekcentrum Eindhoven, woensdag Muziekcentrum Utrecht en op 15 januari om 14.15 uur in Amsterdam (Concertgebouw).

Kamermuziek: Het Prazak Kwartet met Rossini, Borngold, Borodin, woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal); het Silesisch Strijkkwartet met Schubert, Knapik, Sjostakovitsj, woensdag in Muziekcentrum Eindhoven, donderdag in Amsterdam (Kleine Zaal); de tenor Derek Lee Ragin, begeleid door Julius Drake op piano, met Purcell, Mendelssohn, Händel en Barber, maandag in Utrecht (Vredenburg); het Orpheus Kwartet met Malipiero, Debussy, Smetana, dinsdag in Utrecht (Vredenburg); de pianist Sergio Tiempo met Chopin-programma, zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Beurs van Berlage); Renoir Ensemble met Françaix, Ravel, Goebajdoelina, Roussel, zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Beurs van Berlage); Ronald Brautigam, Viktor Liberman en anderen met Fauré, Chausson, Brahms, vanavond in aula KUB in Tilburg.

Nieuwe muziek: Mondriaan en de muziek door de pianist Kees Wieringa, die werk speelt van Van Domselaer en Feldman, zondag om 19.30 uur in het Haags Gemeentemuseum; Flea festival in Het Apollohuis in Eindhoven met Dan Evans (vanavond), Christoph Bangert (zaterdag) en Arne Deforce (zondagmiddag).

In De Rode Hoed in Amsterdam zondag om 14 uur Messiaens Vingt Regards sur l'Enfant Jésus door Bernd Brackman (piano) en Lou Landré (voordracht).

Taller Amsterdam brengt in de Stadsschouwburg van Amsterdam Intolerance, dat uit twee delen bestaat: Litany of our time van Ton de Leeuw en Weisse Rose van Udo Zimmermann. Lucas Vis leidt het Noordhollands Philharmonisch Orkest, vanavond, zaterdag en dinsdag.

Meer over