MUZIEK

Trompettist Eric Vloeimans geeft maandag om 15 uur een concert in De Brouwershoeck, Leeuwarden...

In Paradox, Tilburg, tot en met 30 december het Stranger than Paranoia-festival, met Paul van Kemenade Quintet en pianist Hugo van Neck (zaterdag); Gherman Popov, slagwerktrio Veldman/ Huffstadt/ van Grunsven en het duo Charlie Mariano/ Jasper van 't Hof (maandag); Henk Koekkoek, Bassrace met Pablo Nahar, Ernst Glerum, Eric Calmes en Sogomougou (dinsdag), Aka Moon, pianoduo Jack van Poll/ Fred van Hove en Sexteto Canyengue (woensdag), Jan Akkerman solo en This, That & the Other (donderdag), Theo Jörgensmann Werkschau, flamenco-duo Paque/Leenaars en Bik Bent Braam (30 december).

Gitarist Franky Douglas, winnaar van de Boy Edgar Prijs 1994, treedt woensdag op in O'42, Nijmegen.

De negentiende Klap op de Vuurpijl biedt tot en met 31 december elke avond het Willem Breuker Kollektief in Theater Bellevue, Amsterdam, met verder Louis Sclavis kwartet, duo Tomoko Mukaiyama/ Johan Faber (dinsdag), Arend Niks project en Basho Ensemble (woensdag), Cor Fuhler's 'Burung Carduelis 2 speelt Wajang Detective' en Basho Ensemble (donderdag), Orchestre Regional de Jazz d'Alsace en duo Mukaiyama/ Faber (vrijdag). Het slotprogramma op 31 december is uitverkocht.

Orchestre Regional de Jazz d'Alsace is woensdag in Popular, Rotterdam.

Het septet Available Jelly, met Michael Moore en Michael Vatcher, treedt elke avond op tijdens het Offshoots-festival in Felix Meritis, Amsterdam. Vanavond ook met het Tobias Delius kwartet, Eileen Standley en Katie Duck (dans). Zaterdag Eric Boeren & Specs en Clusone Trio, met Han Bennink en Ernst Reijseger. Zondag om 15 uur het kwartet van basgitarist Eric Calmes en Vershki da Koreshki, met geïmproviseerde Russische volksmuziek.

Vibrafonist Frits Landesbergen en slagwerker Eddie Conard zijn te gast bij het Rosenberg Trio, donderdag in Nick Vollebregt's, Laren.

The Prodigy is vanavond in Central Studios in Utrecht. Sensurreal doet het voorprogramma.

Nieuwe bezetting, nieuwe single, nieuwe cd, nieuwe platenmaatschappij: Sjako! heeft wat te vieren en doet dat vanavond in Paradiso, Amsterdam. A Girl Called Johnny is special guest.

Vanavond treedt Bettie Serveert op in Para, Breda, met Julia P. Hersheimer in het voorprogramma. Dit concert is uitverkocht; wie de groep na verschijning van haar nieuwe cd Lamprey in Nederland wil zien spelen, moet geduld oefenen tot april.

Claw Boys Claw speelt vanavond in het Noorderligt in Tilburg, zaterdag in het Paard in Den Haag, dinsdag in Fenix in Sittard, woensdag in De Harmonie in Leeuwarden en donderdag in Paradiso, Amsterdam.

Vanavond een metal-festival in het Paard, Den Haag, met onder meer Channel Zero, Inevitable, Manifest en The Flesh Merchants.

Vanavond speelt De Jazzpolitie in De Muzeval in Emmen.

Het Beest in Goes houdt zaterdag een dansfeestje onder de noemer No sleep till X-mas, want: 'Silent Night sucks'.

The Scene speelt zaterdag in Paradiso, Amsterdam. Vooraf: Ross Curry & Band.

Veertien Friese bands spelen zaterdag in het Bolwerk, Sneek, waar de Stichting Friesland Pop haar anti-fascistische ep I let you in when my house was on fire presenteert.

Maandag organiseert het Noorderligt in Tilburg het Borderline Festival, waar dit jaar de top van Nederlandse bands uit verschillende metal-genres van zich laat horen. Met Elegy, The Gathering, Genetic Wisdom, Donor, Altar en, natuurlijk, Gorefest.

Het Paard in Den Haag verzorgt maandag Een vrolijke Kerst, met Walter Joris, De Abba's & Vocaal Pop Ensemble en een 'foute disco'.

Maandag in Paradiso in Amsterdam een jungle party.

Gregory Isaacs, Dennis Brown en Lloyd Parker's We The People Band zijn dinsdag in het Noorderligt in Tilburg.

Golden Earring staat dinsdag in Orpheus, Apeldoorn, en woensdag in De Kring in Roosendaal.

GRAP vult de 'donkere dagen' dinsdag in Paradiso, Amsterdam, met concerten van Gisburns, Scram C. Baby, The Covenant en Sonetic Vet.

Koffi Olomide & Quartier Latin et ses danseuses brengen Zaïrese soukous uit Parijs, vanavond in de Melkweg, Amsterdam.

Salsa uit Venezuela door Sonora de Caracas, vanavond in Aknaton, Amsterdam.

Het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando speelt donderdag in de Flint, Amersfoort.

Orkesten: Het Radio Symfonie Orkest met Beethoven, Tower (Piano Concerto 'Homage to Beethoven' door Frederick Moyer), Hanson, vanavond in Utrecht (Vredenburg); het Nieuw Sinfonietta Amsterdam en de sopraan Thea van der Putten met Kasparov, Moesorgsky/Verbey en Sjostakovitsj, vanavond in Muziekcentrum Eindhoven; het Lysenko Jeugd Orkest met Bizet/Sjtsjedrin, Rota (Pianoconcert in e door Vjatsjeslav Zoebkov), Tsjaikovski, zondag om 15 uur in Rotterdam (de Doelen).

Wien bleibt Wien: maandag in Nijmegen (de Vereeniging), op 27 en 28 december in Rotterdam (de Doelen), op 29 en 30 december in Amsterdam (Concertgebouw) met Marco Bakker, Katrien Gallez, Ildikó Seres en Rein Kolpa, begeleid door het Strauss Orkest Boedapest.

De Eurovisie-Kerstmatinee bestaat dit jaar uit een Verdi-concert: onder leiding van Riccardo Chailly voeren het Concertgebouworkest en Groot Omroepkoor van zowel Macbeth als Rigoletto de derde acte uit. Vocale medewerking verlenen de sopranen Mariella Devia en Francesca Franci, de tenor Giuseppe Sabbatini, de bariton Renato Bruson en de bas Nicolai Ghiaurov. Zondag om 14.45 uur in het Concertgebouw in Amsterdam (en bij de AVRO op Nederland 1), zaterdag om 11.30 uur de openbare generale repetitie.

In het Concertgebouw in Amsterdam maandag twee kerst-pianorecitals: om 14.45 uur door Regina Albrink (Mozart, Beethoven, Liszt, Chopin) en om 20.30 uur door Wibi Soerjadi (Chopin, Liszt). Maandagmiddag brengt Soerjadi hetzelfde programma in Muziekcentrum Eindhoven.

Het kerst-pianorecital van Sergio Tiempo maandag om 14.30 uur in de Rotterdamse Doelen bevat werk van Chopin.

Kamermuziek: Armand Gouder de Beauregard (viool) en Jaap Kooi (piano) met Mozart, Beethoven (Kreuzersonate), zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Beurs van Berlage).

In Muziekcentrum Vredenburg Utrecht vandaag om 12.30 uur een gratis lunchconcert door verschillende ensembles van het Koninklijk Conservatorium (Mozart, Schönberg, Dvorák).

Op 26 december om 12 uur in de Grote Kerk in Naarden een 'Engels' kerstconcert door de Nederlandse Bachvereniging.

Het Roder Jongenskoor met A Festival of Lessons and Carols, zaterdag om 19.30 uur in Groningen (der Aa-Kerk) en maandag om 14.30 uur in Veenhuizen (R.K. Kerk) en om 16.30 uur in Norg (N.h. Kerk).

De violist Denis Goldfeld speelt, begeleid door Michail Markov op piano, Brahms, Prokofjev, Mozart, maandag om 15 uur in de Maartenskerk in Doorn.

Het Purcell-jaar 1995 wordt geopend met de opera Dido and Aeneas door de Stichting Opera aan het Spui in Den Haag. Erik Vos regisseert en het decor is van Tom Schenk. Zaterdag (try-out), maandag (première) en dinsdag tot en met vrijdag in het AT & T Danstheater in Den Haag. Daarna tournee tot en met 23 januari.

Meer over