Muziek

Conversations with my mother

Op 7/12 in Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam).

muziekgebouw.nl

Conversations With My Mother is muziektheater van het productiehuis Diamantfabriek en schetst de ondoorgrondelijke relatie tussen moeders en zonen. Zeven schrijvers, onder wie Tommy Wieringa en Abdelkader Benali, schreven een fictief telefoongesprek met hun moeder waarin ze tot uitdrukking brengen wat ze altijd al hadden willen zeggen. De muziek is van de Amerikaanse componist Benedict Weisser en wordt uitgevoerd door Nieuwe Amsterdamse Peil.

Time Warp

Op 7/12 in de Jaarbeurs in Utrecht.

jaarbeurs.nl

Time Warp afficheert zichzelf als 's werelds grootste indoor technoparty. Dit jaar heeft het feestje voor het eerst een lichtshow met 3D-effect. Ook de namen die zaterdag aantreden op het festival liegen er niet om. Sven Väth, Chris Liebing, Loco Dice, Steve Rachmad, Monika Kruse, Michel de Hey, Oliver Koletzki en Gregor Tresher zullen onder meer de draaitafels bedienen.

Meer muziek

POP

De jaren tachtig synthpoppioniers Depeche Mode staan 7/12 in Ziggo Dome (Amsterdam)

Black Eyed Peas oprichter, producer en popfenomeen Will.i.am staat 8/12 in Heineken Music Hall (Amsterdam)

Met recent een zevende album uit speelt Placebo, de Britse alternatieve rockband van frontman Brian Molko, 8/12 in Ziggo Dome (Amsterdam)

De Ierse soul-, blues- en gospelman Van Morrison treedt 10/12 op in Ziggo Dome (Amsterdam)

Als een van de hardrock big four - Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple - treedt het Britse Uriah Heep 10/12 op in Melkweg (Amsterdam) en 11/12 in de Bosuil (Weert)

Kyle Glass en Jack Black vormen het komische rockduo Tenacious D dat 11/12 optreedt in Paradiso (Amsterdam) en 12/12 in Vredenburg Leidsche Rijn (Utrecht).

KLASSIEK

Het Russisch Nationaal Orkest geldt als het beste dat de levende Russische cultuur te bieden heeft. Met o.a. Prokofjevs eerste vioolconcert en soliste Arabella Steinbacher probeert het orkest o.l.v. Vasily Petrenko die reputatie op 7/12 weer waar te maken in het Muziekgebouw (Eindhoven) en 8/12 in Vredenburg Leidsche Rijn (Utrecht)

Het Ensemble Scala heeft zich toegelegd op microtonale muziek, muziek die gebruik maakt van de ruimte tussen de twaalf tonen van traditionele westerse muziek. Het ensemble speelt 8/12 in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) werk van o.a. Peter Adriaansz en Martin Lo-A-Njoe Het Boedapest Festival Orkest onder leiding van dirigent/violist/cellist/pianist/componist Iván Fischer behoort tot de beste orkesten ter wereld. Op 9/12 voert het Mahlers Negende uit in het Concertgebouw (Amsterdam)

Vioolvirtuoos Janine Jansen brengt 11/12 in het Muziekgebouw (Eindhoven) met haar vrienden, onder wie broer Maarten op cello en vader Jan op klavecimbel, Bach in een kamermuzieksetting

Gwyneth Wentink (harp), Wouter Snoei (electronica) en Arnout Hulskamp (visuals) creëerden als Inneract een audiovisuele bewerking van Simeon ten Holts' Canto Ostinato. Hun tournee sluiten ze 11/12 in Trouw Amsterdam.

DANCE

De Major League danceavond in de Melkweg (Amsterdam) heeft 6/12 de Britse drum 'n' bass held Ed Rush over de vloer

Twee gerenommeeerde Nederlandse technonamen Darko Esser en Mark Wanders draaien vanavond vijf uur lang back-to-back in Doornroosje (Nijmegen) Een van de Neerlands house aarstvaders Dimitri van de legendarische RoXY komt 7/12 voor het eerst draaien in Toffler (Rotterdam)

JAZZ

Het Alexander von Schlippenbach Trio stond eind jaren zestig aan de wieg van de Europese improvisatiemuziek. Zowel invloeden van pianogigant Thelonious Monk als Schönberg komen langs bij het trio dat 6/12 in het Bimhuis (Amsterdam) staat

Jazzpianist Michiel Borstlap heeft zijn horizon verbreed en speelt in het programma Reflective op 7/12 in de Oosterpoort (Groningen) een mix van pop, jazz en klassiek

Het Zwitserse jazztrio Vein zoekt altijd het experiment op. In een reeks van coalities met jazzgrootheden staan ze 7/12 met de Amerikaanse saxofonist Greg Osby in North Sea Jazz Club (Amsterdam)

De vier Nederlandse jazzgitaristen Peter Nieuwerf, Eef Albers, Jesse van Ruller en Reinier Baas spelen 8/12 in Vredenburg Leeuwenbergh (Utrecht) eigen composities en nummers uit The Great American Songbook.

WERELD

De Cubaanse pianist Marco Valle en fluitist Orlando 'Maraca' Valle zijn neven maar voelen elkaar muzikaal aan als broers. Op 7/12 spelen ze in LantarenVenster (Rotterdam) een programma vol Afro-Cubaans muziek en jazz en op 8/12 in North Sea Jazz Club (Amsterdam)

Het orkest Kithara uit Zanzibar presenteert 7/12 in Rasa (Utrecht) hun taraab muziek. Taraab is Arabisch voor vreugde door muziek en is gezongen poëzie op een geraffineerd amalgaam van Arabische, Afrikaanse en Indiase muziek.

undefined

Meer over