Muziek

Young Pianists Festival

Van 14 t/m 24/11, Bimhuis en Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam.

ypf.nl

Elf dagen staat alles in het teken van de piano tijdens het Young Pianists Festival in Amsterdam. Met concerten van internationale meesterpianisten als Severin von Eckardstein, Paul Badura-Skoda en jazzpianist Jacky Terrasson. Daarnaast is er ook een eerbetoon aan de vijfentwintig jaar geleden overleden Youri Egorov met o.a. Jorge Luis Prats. Daarnaast speelt de Duitse danceproducer Henrik Schwarz met componist/pianist Hauschka. De wereldpremière van het tweede pianoconcert van Klaas de Vries en ook de YPF Piano Competition vindt plaats.

Christian Scott

Op 17/11 in het Bimhuis (Amsterdam) en 18/11 in LantarenVenster (Rotterdam).

bimhuis.nl lantarenvenster.nl

Hij komt uit New Orleans, de bakermat van jazz, werd de felste jazztrompettist van dit moment genoemd, zelfs een jonge stijlgod. Christian Scott speelde zowel met vermaarde jazzartiesten als popsterren en Prince, Jill Scott en Mos Def behoorden tot zijn bazen. Scott verwerkt zelfs sociaal commentaar op zaken als institutioneel racisme en het homohuwelijk in zijn muziek. Deze week treedt hij twee keer op met zijn band in Amsterdam en Rotterdam.

Blown Away

Op 16/11 in de Onderzeebootloods in Rotterdam.

blown-away.nl

Blown Away noemt zichzelf een Advanced Culture Festival en presenteert een botsing tussen techno, klassieke muziek, beeldende kunst, dans en theater. Op de nogal onconventionele locatie van een onderzeebootloods in het Rotterdamse havengebied vindt 16/11 de eerste editie van het festival plaats. Het Rotterdams Philharmonisch en de dance-act Secret Cinema gaan zelfs een kruisbestuiving aan. Andere namen onder de 250 artiesten en instellingen zijn onder andere Stimming, Eelke Kleijn, Egbert, Arttube, Michael Prins, Eye, Conny Janssen Danst, Kunsthal en Ming's Pretty Heroes.

Meer muziek

pop

Het hippe New Yorkse collectief Vampire Weekend, dat indiepop mixt met West Afrikaans gitaargetokkel, speelt 19/11 in de Heineken Music Hall (Amsterdam) De Staat, de band van songschrijver Torre Florim, laat 15/11 materiaal van zijn nieuwe album horen in Hedon (Zwolle), 16/11 in de Vorstin (Hilversum) Het Amerikaanse Avenged Sevenfold scoort met zijn moderne mengeling van hard rock, heavy metal en metalcore hoog in metalkringen en daarbuiten. Op 19/11 staat de band in Ziggo Dome (Amsterdam) Buma Rotterdam Beats is een jaarlijks festival dat zich focust op minder bekende artiesten binnen de urban scene. Dit jaar van 14 t/m 16/11 staan op diverse podia in de Rotterdamse binnenstad o.a. Hiatus Kaiyote, Mount Kimbie, SOHN, Black Milk en Oddisee Zo zou Bon Iver klinken als de band uit IJsland kwam. Ásgeir is een IJslandse zanger die verstilde ijle folkliedjes zingt. Hij treedt 16/11 op in Het Paard van Troje (Den Haag), 17/11 in de Melkweg en 18/11 in 013 (Tilburg) Met een plaat op komst heeft Tim Knol een nieuwe band geformeerd en doet de aftrap van zijn nieuwe Nederlandse clubtour op 20/11 in Vera (Groningen).

klassiek

Götterdämmerung, het sluitstuk van Wagners tetralogie Der Ring des Nibelungen, wordt in regie van Pierre Audi hernomen door De Nederlandse Opera. Vanavond de première in het Muziektheater (Amsterdam) De pianospelende broertjes Jussen hebben net hun cd Jeux uit en treden vanavond op met het Residentie Orkest in de Stadsgehoorzaal (Leiden) Opera Zuid brengt een eigentijdse Carmen. Het theaterduo Witte en Lageveen heeft Bizets verhaal over tragische jaloezie verplaatst naar de jaren zestig waarin de zigeuners hippies zijn geworden en de meisjes van de sigarenfabriek jointjes roken. De première is 15/11 in het Theater aan 't Vrijthof. Daarna toert de productie door het land Het stuk Hyllos is een politieke tragedie over democratische idealen en hun schaduwzijden van theatergezelschap De Veenfabriek in samenwerking met Asko|Schönberg. De première is 16/11 in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden). Daar is de productie de hele maand november te zien waarna hij Amsterdam en Groningen aandoet.

dance

Op de avond van het fameuze Rotterdamse technolabel Clone komt house/techno veteraan DJ Hell plaatjes draaien; 15/11 in Trouw (Amsterdam) De jonge Duitse producer/dj Arado heeft al gestaan in alle clubs in de wereld die er toe doen. Zijn deep/tech house gaat 15/11 de Eeffenaar (Eindhoven) veroveren De Britse triphop producer Bonobo stapelt 20 en 21/11 in Paradiso (Amsterdam) afrobeats gekruid met oosterse invloeden op luie dancegrooves Op 19/11 in de Melkweg (Amsterdam) laat de jonge Australische producer Flume zijn melodieuze mix van hiphopbeats en elektronica horen Als een van de vaandeldragers van het electrogeluid dat begin deze eeuw weer opgang maakte, komt Adult. uit Detroit met hun explosieve mix van electronica en punk 20/11 naar Merleyn (Nijmegen) Het Klokgebouw (Eindhoven) heeft 16/11 een mini festival. Op de eerste editie van We Are Electric staanonder meer Bloody Beetroots, Diplo en Major Lazer.

jazz

Musici uit Amsterdam, Chicago en Boston vormen The Whammies. Het collectief speelt 16/11 in het Bimhuis (Amsterdam) nummers van de legendarische Amerikaanse sopraansaxofonist en improvisator Steve Lacy Pianist Kenny Werner is decennialang een constante waarde in de jazz. Hij speelt 16/11 met saxofonist David Sánchez en diens quintet jazz en cubop in de North Sea Jazz Club (Amsterdam) De bejubelde gitarist David Gilmore, die net zo makkelijk Hendrix-achtige rockexercities speelt als Indiase raga's komt 15/11 met zijn Art of Ascension Trio spelen in Paradox (Tilburg).

wereld

Vieux Farka Touré stond kortgeleden op de Nederlandse podia maar de gitarist heeft net een album uit en wil aandacht vragen voor de oorlogssituatie in zijn geboorteland Mali. De prins van de Mali-blues staat 19/11 in Bitterzoet (Amsterdam), 20/11 in 013 (Tilburg) en 22/11 in Rasa (Utrecht).

undefined

Meer over