Muziekhandelaar die Donna Summer ontdekte

Muziekondernemer Ton van den Bremer overleed begin april op 68-jarige leeftijd. Hij bepaalde het succes van menig artiest.

Ton van den Bremer. Beeld
Ton van den Bremer.Beeld

Ton van den Bremer werd de 'man van het momentum' genoemd - het omgekeerde van de man van 'twaalf beroepen en dertien ongelukken'. Altijd pakte hij zijn kansen. Meer dan een kwart eeuw was hij de drukste muziekentrepreneur van Nederland.

Hij was drummer, dj, roadie, plugger en later exportmanager van vele grote artiesten in binnen- en buitenland. Hij ontdekte Donna Summer en maakte van haar de discoqueen van de lage landen. Hij was exploitatiemanager van groepen als BZN en Earth & Fire wier werk hij in het buitenland aan de man bracht. Hij deed hetzelfde voor internationale acts als Lobo. Nadat Phonogram, de muziekproducent van Philips-dochter PolyGram, was verkocht aan Universal kwam hij in 1999 in Hongkong terecht. Later woonde hij met vrouw en drie kinderen in Australië, waar hij 5 april overleed. De laatste negen jaar leed hij aan de ziekte van Pick, een degeneratieve aandoening in het voorste deel van de hersenen oftewel een vorm van dementie.

Donna Summer

Ton van den Bremer werd geboren in Soest. Zijn vader was kleermaker. Hij had een broer en een zus. Zoals zo veel leeftijdgenoten raakte hij geïnteresseerd in rock-'n-roll. Hij leerde drummen en maakte twee jaar als slagwerker deel uit van een plaatselijke meerstemmige band die The Miseries heette. Daarnaast was hij discjockey in Soest. Hij kwam hierdoor in contact met zanger, producer en songwriter Peter Koelewijn, die ook in Soest woonde. Van den Bremer was enige tijd diens chauffeur, maar van deze vriendendienst kon hij niet leven.

Van den Bremer verdiende zijn brood als autoverkoper voordat hij een baan vond als plugger (promotiemedewerker) van Basart Records, een platenlabel van boeken- en muziekuitgeverij Strengholt. In Huizen werkte hij als plugger samen met Eric Boom (een voormalig gitarist van de begeleidingsband van Rob de Nijs) die daar producer was van diverse Nederlandse artiesten. Boom: 'Hij kwam met Donna Summer aan. Een volkomen onbekende artieste. Hij liet haar hier in Nederland optreden en wist haar platen onder de aandacht te krijgen. Ze werd een grootheid en Van den Bremer bleef haar beste vriend.' Het duo verhuisde later naar Phonogram, waar Van den Bremer het repertoire van artiesten als Earth & Fire, BZN, Kayak en later ook Gerard Joling in het buitenland promootte.

Donna Summer. Beeld anp
Donna Summer.Beeld anp

Ook begon hij voor Phonogram het lowbudgetlabel Backdoor Records. Boom: 'Jonge, beginnende groepen konden in de goedkope nachtelijke uurtjes studioruimte krijgen. Zo kregen onder meer The Mo en heavy metalband Picture een kans.' Verder schreef hij zelf nummers onder de naam Buddy Sit, waaronder de hit Jij daar, in de radio van Hank B. Memphis (Henk Bemboom). Ook was hij 's nachts de sidekick van VARA-dj Alfred Lagarde. In 1989 begon hij zelf met zijn handelsagentschap ToCo (Ton's Company) International. Hij bouwde zijn bedrijf samen met Marc de Raaff uit tot één van de grootste en belangrijkste licentiemaatschappijen ter wereld met een vestiging in Azië en een in Zuid-Amerika. Het bedrijf had succes met artiesten als Technotronic, 2 Unlimited, Fun Fun, Depeche Mode, Whigfield, Motörhead en The Prodigy.

Van den Bremer was een rasverkoper met een VOC-mentaliteit, die overal in handelde. Als enthousiast amateurvoetballer kwam hij vaak zaterdagochtend aan uit Azië om, voordat hij naar huis ging, eerst een potje te voetballen met zijn team. Hij had dan een zak nagemaakte merkhorloges mee om aan z'n voetbalvrienden te verkopen. In 2002 verhuisde hij naar de Sunshine Coast in Australië waar hij nooit meer weg zou gaan. Zijn oudste zoon nam de zaak over.

Meer over