Muziekagenda

Tiktak Eclectic Music Festival

19/5, Arenapark, Amsterdam.

tiktakevents.com

Een geheel nieuw festival in de wereld van de dance. Het TikTak Eclectic Music Festival presenteert, zoals de naam al aangeeft, een palet aan diverse stromingen binnen de dance en zelfs sommige daarbuiten. Hiphop is stevig vertegenwoordigd. Het festival is het kindje van de Amsterdamse club AIR en heeft op de line-up namen staan als ster-dj Armand van Helden, De Jeugd van Tegenwoordig, Congorock, Yellow Claw, The Opposites, Jack Beats en Kraantje Pappie.

Musikfabrik

16/5, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam. muziekgebouw.nl

In Mixtur combineerde Karlheinz Stockhausen voor het eerste conventionele instrumenten met elektronische middelen. Revolutionair niet alleen om die reden maar ook omdat Mixtur van achteren naar voren gespeeld kan worden. Het Duitse ensemble Musikfabrik speelt vanavond in het Muziekgebouw aan 't IJ de versie voor ensemble uit 1967. Daarnaast komt ook werk van de Duitse componist Marcus Schmickler aan bod die met popmuziek en dj-technieken voortborduurt op de erfenis van Stockhausen.

Freiburger barokorkest

Op 21/5 in het Concertgebouw (Amsterdam). concertgebouw.nl

Het Freiburger Barockorchester, een van de werelds beste barokorkesten, komt naar Nederland voor een eenmalig concert. Het orkest vroeg baroksopraan Carlyn Sampson en countertenor Xavier Sabata Pergolesi's Stabat Mater te vertolken. Beide solisten zullen dat doen voor de pauze, waarna het Salve Regina van Pergolesi wordt uitgevoerd en ook een Vivaldi motet.

MEER MUZIEK

POP

De licht gedrogeerde synthpop van The XX is 20/5 te horen in de Heineken Music Hall (Amsterdam) Rough Trade Records-baas, Geoff Travis, signeerde de indierockband Palma Violets op basis van één single. De Britse belofte staat 21/5 in Doornroosje (Nijmegen) en 22/5 in Rotown (Rotterdam) JB Meijers; producer, gitarist van De Dijk, en popvip van de lage landen. Hij komt eerdaags met zijn tweede soloalbum. Vanavond treedt hij op in Paradiso (Amsterdam) De vreemdste band die ooit in muziek heeft rondgelopen viert zijn veertigjarige bestaan. The Residents, waarvan de leden hun identiteit verschuilen achter gigantische oogbollen, vieren dat jubileum met het Wonder of Weird-concert 20/5 in Het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) Klassiek, nooit echt doorgebroken maar still going strong. Mudhoney, de godfathers van grunge, bestaan dit jaar 25 jaar en treden 22/5 op in de Melkweg (Amsterdam) Country-icoon Emmylou Harris gaat samen met singer-songwriter Rodney Crowell terug naar haar muzikale roots op 18/5 In Vredenburg (Utrecht).

KLASSIEK

Honderd jaar na de stormachtige première van Le Sacre du Printemps voert het Rotterdams Philharmonisch Stravinsky's meesterwerk uit, plus nog een première: het Celloconcert van Robin de Raaf. Vanavond en 17/5 in de Doelen (Rotterdam) Liefde, dood en verraad. Opera Zuid voert Puccini's magnifieke tranentrekker Tosca uit waarin hij, Scarpia, de liefde forceert en zij, Tosca, vlucht in de dood. In regie van Nicola Glück en onder muzikale leiding van Stefan Veselka vindt de premiere 18/5 plaats in het Parktheater (Eindhoven). Daarna reist de voorstelling door het land, waarbij elke keer een plaatselijk koor de koorpartijen verzorgt Het Asko|Schönberg stort zich op Brecht en Weill met een uitvoering van hun Dreigröschenoper. Zangeres Janne Schra verruimt haar pophorizon en treedt aan als solist. Op 22 mei in het Concertgebouw (Amsterdam).

DANCE

Grime, drum 'n bass, garage en soulliedjes; het komt allemaal langs tijdens een set van de dj-crew Rudimental uit de Londese pirate-radioscene. 22/5 in Tivoli Oudegracht (Utrecht) Op het Right About Now festival van het MC Theater (Amsterdam) draait Detroit-oudgediende Theo Parrish op 18/5 zijn eclectische muziekmix De Britse dj en labelbaas van Border Community, James Holden, draait op 18/5 in Trouw (Amsterdam) Larry Tee, de New Yorkse club promotor, dj, producer en de man die de term electroclash muntte, draait op 17/5 op de Supertoysavond van club Air (Amsterdam).

JAZZ

Het Metropole Orkest viert het vijftigjarige bestaan van Ballads, het legendarische album van John Coltrane met een van werelds beste saxofonisten Joe Lovano. Op 19/5 in Het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) De Braziliaanse zanger Lenine viert zijn dertigjarige jubileum met het Martin Fondse Orchestra en treedt 17/5 op in LantarenVenster (Rotterdam). Daarna volgt een Europese tournee Hij is een van de beroemdste jazzgitaristen ter wereld en speelde als sessiemuzikant zo'n beetje met iedereen. Lee Ritenour speelt op 19/5 in de North Sea Jazz Club (Amsterdam) en op 20/5 in de Boerderij (Zoetermeer) In de muziek van componist/pianist Enrico Pieranunzi schemeren Debussy, Chick Corea en Bill Evans door. Pieranunzi's repertoire bestaat uit meer dan 300 composities. Op 22/5 speelt hij in triobezetting (Pieter Bast en Jasper Somsen) in Paradox (Tilburg).

WERELDMUZIEK

Mokoomba uit Zimbabwe speelt een bruisende mix van pop, soukous, salsa en invloeden uit de Tonga cultuur. De band speelt vanavond in Rasa (Utrecht) Atri N'Assouf is het nieuwe gezicht van de Touareg-muziek uit het noordelijke deel van de Sahara. De band speelt 18/5 in Paradiso (Amsterdam) Hanggai, de Mongoolse band die keelzang combineert met volksmuziek die weer lijkt op westerse folk, treedt vanavond op in het Patronaat (Haarlem), 18/5 in Het Paard van Troje (Den Haag) en 19/5 in Ekko (Utrecht) Flamencoster Rocío Marquez en pianist/componist Christian Boissel brengen met Arabesques een ode aan het Arab-Andalusische verleden van Zuid Spanje aan de hand van gedichten van Lorca. Vanavond te horen in LantarenVenster (Rotterdam).

undefined

Meer over