Muziekagenda

awakenings festival

29/6, Spaarnwoude, Halfweg.

awakenings.nl

Techno, techno en nog eens techno; zaterdag tijdens Awakenings Festival. Met dit jaar wederom een line-up om je vingers bij af te likken: Sven Väth, Carl Cox, Gui Boratto, James Holden, Loco Dice, Gaiser, Ben UFO, Jeff Mills, Blawan, Modeselektor, Marcel Dettmann, Ben Klock, Ivan Smagghe, DJ Koze, Extrawelt, Joseph Capriati, Keinemusik, Mathias Kaden en anderen.

Katibu di shon

Nationale Reisopera. Première 1/7 in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

nationalereisopera.nl

Katibu di Shon betekent Slaaf en Meester en is de eerste opera in het Papiaments. De novelle van Carel de Haseth, die verhaalt van de driehoeksverhouding tussen slaveneigenaar Wilmu, slaaf Luis en Slavin Anita, wordt opgevoerd door De Nationale Reisopera o.l.v. Ed Spanjaard. Componist Randel Corsen tekende voor de muziek en mezzosopraan Tania Kross vertolkt de rol van Anita.

The Wagner Experience

Voorpremière op 29/6 in Rijnhaven Zuidzijde, Rotterdam. rheingold2013.com

Wagner ontmoet popcultuur in het ruim van een binnenvaartschip. In The Wagner Experience spelen internationale hip hop- en rockartiesten live met een symfonie orkest op de Rijn. Videokunstenaars uit Den Haag en New York illustreren het geheel met animaties. Deelnemende artiesten zijn onder meer gitarist Florian Magnus Maier, rapper Rasheed Heart en negentig musici van het Utrechts Studenten Concert.

Kurt Elling

Op 3/7 in het Concertgebouw in Amsterdam. concertgebouw.nl

De Amerikaans Kurt Elling, is een de meest toonaangevende jazzvocalisten van het moment die bekend staat om zijn inventieve stemgebruik. Zijn stem wordt het instrument voor het repertoire dat hij vertolkt waarbij zowel vocale als instrumentale standards hem even makkelijk af gaan. De meervoudige Grammywinaar zingt met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw Sinatra-repertoire.

Meer muziek

pop

Sixto Rodriguez, de jaren zeventig Amerikaanse folkmuzikant die door het succes van de documentaire Searching For Sugarman een tweede carrière in de schoot werd geworpen, speelt 1/7 in de HMH (Amsterdam)

Rockdichteres Patti Smith treedt vanavond en 28/6 met haar band op in Paradiso (Amsterdam)

Het programma is niet avontuurlijk maar het grootste gratis openluchtfestival van Nederland is wel heel gezellig. Parkpop vindt plaats op 30/6 in het Zuiderpark (Den Haag) met o.a. Sinéad O'Connor, Bob Geldof, Dexys, Skip & Die en The Kik Het kwetsbaarste vogeltje onder de singer songwriters, de Amerikaanse Cat Power, treedt 2/7 op in Paradiso (Amsterdam)

Ze hebben inmiddels een paar leden minder en het 'Midnight Runners' gedeelte hebben ze ook laten vallen, maar onder de naam Dexys staat nog altijd de band die een monsterhit scoorde met Come On Eileen op 1/7 in de Melkweg (Amsterdam)

Na twaalf jaar stilte is de band van Talking Heads-bassiste Tina Weymouth en drummer Chris Frantz weer on the road. Tom Tom Club treedt 3/7 op in de Melkweg (Amsterdam) Met zo'n 46 mixtapes is Lil B waarschijnlijkst de meest productieve Amerikaanse rapper. Vanavond treedt hij op in het Patronaat (Haarlem).

klassiek

Pleitbezorgster van de harp als solo-instrument Lavinia Meijer speelt op 28 /6 in Carré (Amsterdam) voor harp bewerkte stukken van Philip Glass en Ludovico Ennaudi

Henk de Vlieger, componist en slagwerker van het Radio Filharmonisch, maakte een spectaculaire samenvatting van Wagners Der Ring des Nibelungen. Het RFO speelt deze pocket-Wagner van een uur o.l.v. Mark Wigglesworth op 30/6 in het Concertgebouw (Amsterdam).

dance

Op de zomereditie van het Breek feest van de Effenaar (Eindhoven) staat op 29/6 nieuweling Jubei van het Britse toonaangevende drum 'n' bass label Metalheadz als headliner geprogrammeerd 29/6 in Paradiso (Amsterdam) is de Awakenings Festival After met o.a. Adam Beyer, Joran van Pol en Joris Voorn

Imprint op 29/6 in Trouw (Amsterdam) presenteert underground rauwe techno met o.a. Henning Baer, Milton Bradley, Sandrien en San Proper.

jazz

The Amsterdam Real Book biedt vanavond in het Bimhuis (Amsterdam) een kijkje in veertig jaar improvisatiescene in Amsterdam. Met o.a. Yedo Gibson, John Dikeman, Natalio Sued, Michael Moore en Wolter Wierbos De vorig jaar overleden jazz- en improvisatiemusicus die een spil was in Nederland wordt op 29/6 in een concert herdacht in het Bimhuis (Amsterdam) door muzikanten als Franky Douglas, Alan Purves, Ernst Glerum en Han Bennink.

wereld

Festival Mundial, het festijn voor wereldmuziek dat muzikaal net even iets dieper graaft, pakt op 29/6 weer uit op de Spoorzone (Tilburg) met onder andere Hanggai, Spoek Mathambo, Kumbia Queers, Hugo Mendez, Fresku en het Broken Brass Ensemble.

Het Bulgaarse Kottarashky & The Rain Dogs combineert muziek uit de Balkan met jazz, psychedelica en club beats. Op 28/6 in Paradiso (Amsterdam) De grootmeester van de samba, die het genre wereldwijd populair maakte, Sergio Mendes speelt op 28/6 in het Frits Philips Muziekgebouw (Eindhoven).

undefined

Meer over