Muziek-aanbod via Napster fors gedaald

Het aanbod van muziek bij Napster is drastisch gedaald. Van de tienduizenden liedjes die begin deze week nog bij de Amerikaanse internetdienst waren te vinden is 60 procent verdwenen, meldt het onderzoeksbureau Webnoize in de VS....

Van onze verslaggever

Het gekrompen aanbod is een gevolg van het filter, dat Napster op last van de rechter op zijn gratis ruilbeurs heeft geïnstalleerd. Het Amerikaanse bedrijf kreeg een week geleden een lijst overhandigd van de muziekindustrie. Daarop staan 135 duizend namen van artiesten en titels die volgens de platenbazen illegaal via Napster worden uitgewisseld.

Napster biedt de muziek niet zelf aan: het wijst alleen de weg naar liedjes die op de computers van individuele gebruikers staan.

Webnoize meldt dat bij individuele gebruikers vorige week gemiddeld nog 172 deuntjes waren te vinden. Sinds Napster zijn filter heeft geplaatst zijn dat er nog maar 71.

De aangeklaagde internetdienst zegt zelf 59.600 titels uit het aanbod te hebben gezeefd - nog niet de helft van de 135 duizend die de platenmaatschappijen willen weghebben.

De kans is groot dat zij de rechter zullen vragen om hardere maatregelen tegen Napster, omdat zijn filter onvoldoende zou werken.

De internetdienst meent dat het wel alles in het werk stelt om aan het vonnis te voldoen. Napster heeft het bedrijf Gracenote in de arm genomen. Dat beschikt over een catalogus waarin 9 miljoen muziektitels staan. Aan de hand daarvan kunnen bestanden bij Napster worden opgespoord - ook als gebruikers titels aanpassen om het filter te omzeilen.

Vrijdag zouden volgens de Britse omroep BBC nieuwe onderhandelingen beginnen over de schadevergoeding die de vier grote platenlabels van Napster eisen.

Napster wijst de schadeclaim af. Het wil alleen betalen voor het recht om de komende vijf jaar de muziek van de platenmaatschappijen via internet aan te bieden. Daarvoor stelt het een miljard dollar beschikbaar.

Meer over