'Muurbloempje van telecom' gaat vandaag naar de beurs

De beursgang vandaag van Belgacom betekent de grootste aandelenemissie in Europa in drie jaar. De winnaars staan al vast: de Belgische staat en buitenlandse investeerders....

Belgacom is van de laatste voormalige Europese telecommonopolisten die naar de beurs gaan, maar het enthousiasme in Belgis er niet minder om. Zo'n 143.500 particulieren hebben aandelen besteld, zo maakte het bedrijf zondag bekend.

Belgacoms stap naar de beurs betekent de grootste Europese emissie sinds die van Orange in 2001. De geschatte opbrengst, 3,6 miljard euro, levert Belgacom geen cent op. Het geld gaat naar ADSB, een consortium van Singapore Telecommunications, Tele Danmark en het Amerikaanse SBC Telecommunications.

Belgacom heeft het geld ook niet dringend nodig. Anders dan KPN heeft het geen torenhoge schulden opgebouwd door dure umts-frequenties te kopen of buitenlandseovernames te doen. De omzet steeg in 2003 2,2 procent tot 5,45 miljard euro, de nettowinst daalde van 1,14 miljard euro naar 172 miljoen in 2003.

'Het muurbloempje van de telecom', was de besmuikte kwalificatie die branchegenoten eind jaren negentig hadden voor Belgacom. Terwijl voor het Britse BT, France Tcom, het Spaanse Telefa en het Nederlandse KPN geen zee te hoog was, beperkte Belgacom zich keurig tot de binnenlandse markt. Belgacom stond te boek als een log staatsbedrijf met te veel baasjes en te weinig initiatief. Alle overhead was tweetalig en dus dubbel, en wie bij Belgacom werkte, had een baan voor het leven.

Midden jaren negentig liet KPN een oogje vallen op Belgacom. 'We zouden ze een lesje leren in zaken doen en privatiseren', zegt Paul Verburgt, toenmalig KPNmanager. 'Belgacom minachtte ons innovatief en ondernemend vermogen, zo werd in Nederland geredeneerd.'

Belgieek voor KPN een veilig buitenland, waar het bourgondisch en romantisch zakendoen was. Maar het plan draaide op niets uit, zegt KPN-woordvoerder Marinus Potman. 'De meerwaarde bleek nihil: vaste telefoonnetten aan elkaar knopen leverde niks op en de mobiele tak Proximushad behalve Belgacom nog een handvol aandeelhouders.'

Uit pure nood klopte KPN in 2001 toch weer bij Belgacom aan. KPN stond aan de rand van een faillissement na miljardeninvesteringen in andere bedrijven en in umts-frequenties voor de derde generatie mobiele telefonie. Potman: 'KPN was in doodsnood en Belgacom leek onze redding.'

Wijlen bestuursvoorzitter John Goossens van Belgacom speelde het spel keihard. KPN was veel groter, maar was bereid het financieel gezonde Belgacom als gelijkwaardig te beschouwen. Goossens mocht de baas worden van de nieuwe combinatie, die een Brussels hoofdkantoor zou krijgen.

Belgacom bl echter eisen stellen en het voorgenomen verstandshuwelijk strandde voortijdig. Nu beconcurreert KPN Belgacoms mobiele telefoondivisie Proximus met het merk BASE.

Belgacom, dat alleen in Belgictief is, ziet de markt voor vaste telefonie slinken. Expansie ligt buiten de landsgrenzen, maar analisten betwijfelen of Belgacom na de beursgang actiever wordt in het buitenland. Grootste beperking is dat er niets verandert aan de machtsverhoudingen. De Belgische staat behoudt 51,6 procent van de aandelen en 56,8 procent van het stemrecht.

Meer over