Muster opnieuw op eerste plaats wereldranglijst

Thomas Muster was half februari één weekje de nummer één van de wereld. Hij vond het leuk, al was het wel heel kort....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Muster bleek een goede inschatting te hebben gemaakt. Zondag won hij in Mexico-Stad de finale van een met 525 duizend dollar gedoteerd toernooi. De 28-jarige in Monte Carlo wonende tennisser, als eerste geplaatst, versloeg de als derde gerangschikte Tsjech Jiri Novak in twee sets: 7-6, 6-2.

Door dit resultaat behaalde Muster opnieuw de begeerde eerste plaats op de wereldranglijst, ten koste van Pete Sampras die in het toernooi van Rotterdam wegens een blessure in de kwartfinales bleef steken. Voor Muster was het zijn 36ste overwinning in een toernooi.

De Oostenrijker profiteert van het puntenverlies van zijn concurrenten op de wereldranglijst, Andre Agassi en Pete Sampras. Vorig jaar stonden de Amerikanen tegenover elkaar in de finale van Indian Wells. Die punten raken ze nu kwijt. Agassi had daar al rekening mee gehouden, hij speelde afgelopen week niet.

Op het Mexicaanse gravel bereikte Muster voor de vierde maal op rij de finale. Zaterdag boekte hij er tegen de Spanjaard Francesvo Clavet de negentiende overwinning in successie. Novak schakelde in de halve eindstrijd in een spannende driesetter de Braziliaan Meligeni uit.

Muster, Sampras en Agassi prijken alledrie op de deelnemerslijst voor het ATP-toernooi van Indian Wells, dat vandaag begint. Met Boris Becker, die een wildcard aanvroeg (en vanzelfsprekend kreeg), Michael Chang en Goran Ivanisevic is de voltallige mondiale Top-6 aanwezig.

In de finale van Scottsdale krijgt de nummer één van de plaatsingslijst, Wayne Ferreira, te maken met het Chileense talent Marcelo Rios. Ferreira had op het hard-court geen enkele moeite met gravelspecialist Berasategui. Binnen vijftig minuten was het 6-4, 6-0.

De als zesde geplaatste Rios versloeg de Australische qualifier Sandon Stolle met 6-4, 7-5 en maakt nu een gerede kans op zijn eerste titel op hardcourt.

De vrouwen zijn in Indian Wells alvast begonnen. Brenda Schultz plaatste zich voor de derde ronde door een regelmatige overwinning (6-4 en 6-4) op Jolene Watanabe. Steffi Graf vierde haar rentree in het circuit. Lang feestte ze niet. De Duitse, die bijna vier maanden vrijaf had en in december een operatie aan haar voet onderging, gaf de slechts 15-jarige Zweedse Triska 37 minuten tennisles: 6-0, 6-1.

'Ik wist dat ik al zover was', zeiGraf naderhand. 'Ik denk dat ik weer aardig op schema ben. Het was de afgelopen weken moeilijk, want je weet niet precies waar je staat als je een tijdje niet aan wedstrijden deelneemt.'

Jennifer Capriati speelde voor het eerst sinds november 1994 weer een wedstrijd in haar vaderland. De Amerikaanse, die onlangs in Essen haar rentree maakte, won met 6-4 en 6-1 van de Italiaanse Rita Grande, de nummer 50 van de wereldranglijst. 'Ik was behoorlijk nerveus', bekende de 19-jarige die een tijdje aan de drugs was verslaafd.

SCOTTSDALE: int. toernooi, mannen: tweede ronde: Edberg (Zwe) - Martin (VS) 7-5, 6-2, Alberto Costa (Sp) - Burillo (Sp) 6-3, 6-3, Rios (Chil) - Nestor (Can) 7-6, 4-6, 7-6, Stolle (Aus) - Larsson (Zwe/7) walk-over; kwartfinales: Stolle - Edberg 7-5, 6-3, Ferreira (ZA) - Gimelstob (VS) 2-6, 6-4, 7-5, Berasategui (Sp) - Reneberg (VS) 6-4, 3-6, 7-6, Rios - Alberto Costa 7-6, 6-1; halve finales: Rios - Stolle 6-4, 7-5, Ferreira - Berasategui (Sp) 6-4, 6-0. Finale: Ferreira - Rios 2-6, 6-3, 6-3.

INDIAN WELLS: int. toernooi, vrouwen: tweede ronde: Schultz (Ned) - Watanabe (VS) 6-4, 6-4.

MEXICO-STAD: int. toernooi, mannen, kwartfinales: Meligeni (Br) - Gaudenzi (It) 7-6, 2-6, 7-5, Muster (Oos) - Hernandez (Mex) 6-4, 6-4. Halve finale: Muster - Clavet (Sp) 6-3, 2-6, 6-1, Novak (Tsj) - Meligeni 4-6, 7-5, 6-4; finale: Muster - Novak 7-6, 6-2.

Meer over