Muster als nummer drie van de wereld naar Amsterdam

Thomas Muster begint deze week aan de Dutch Open in Amsterdam als de nummer drie van de wereld. Door zijn eindzege in het toernooi van Stuttgart achterhaalde de Oostenrijkse gravelspecialist Boris Becker op de ranglijst....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Muster, die in de finale de Zweedse outsider Jan Apell versloeg in twee sets (6-2, 6-2), won in Stutgart bijna drie ton aan prijzengeld, 327 ATP-punten en een cabriolet ter waarde van zo'n twee ton.

Toch zat er een onvolkomenheidje aan de zege van Muster. In de halve finale werd hij zaterdag min of meer weggeslagen door Bruguera. De Spanjaard leidde met 7-6 en 5-3. Na 1 uur en 48 minuten, op een moment dat Bruguera al vier wedstrijdpunten had verspeeld, werd de partij wegens onweer onderbroken.

Op de zondagochtend, bij de hervatting van de partij, was Bruguera niet meer zichzelf. Na het verliezen van de tiebreak in de tweede set wekte hij de indruk er geen zin meer in te hebben. Nadat hij ook nog in conflict was geraakt met de umpire en diverse waarschuwingen (voor tijdsoverschrijdingen en beledigingen) had gekregen, kon zijn tegenstander het duel probleemloos naar zich toetrekken. In de andere halve eindstrijd had Jan Apell weinig problemen met de Fransman Boetsch, 6-2, 6-4.

Voor Apell, de nummer 102 van de wereld, was het de eerste keer dat hij doordrong tot de finale van een ATP-toernooi. Hij was kansloos tegen Muster, die ruim een week geleden tegen Corretja na veertig partijen zijn eerste nederlaag op gravel leed.

Met zijn 750ste zege sinds hij in 1983 professional werd, bereikte Stefan Edberg zaterdag de finale van het toernooi in Washington. Hij versloeg de Australische belofte Patrick Rafter in drie sets. In de eindstrijd een dag later kwam hij evenwel net tekort tegen Andre Agassi. De nummer één van de wereld zegevierde met 6-4, 2-6, 7-5. Het was de vierde toernooizege voor Agassi dit seizoen en de eerste sinds begin april.

Jordi Arrese schreef het Challengertoernooi in Scheveningen op zijn naam. De dertigjarige Spanjaard, op de wereldranglijst als 77ste ingeschaald, versloeg in de finale de Roemeen Pavel met 6-3, 6-7, 6-4. Pavel had zich, als nummer 420 van de wereld, op De Metsbanen via het kwalificatietoernooi naar een plaats in het hoofdschema moeten slaan.

In november 1991 stond Arrese op de 23ste plaats, een jaar later bereikte hij nog de Olympische finale in zijn geboortestad Barcelona. Maar sindsdien zakte Arrese alleen nog maar. Hij kwam kracht te kort om ook op de andere baansoorten dan gravel goed te presteren. Dat vrat aan hem. En nog wel in die mate dat hij ook op gravel steeds meer terrein ging verliezen. Aan het eind van 1994 stond bijna de hele tennisschool van Barcelona (Bruguera, Berasategui, Carbonell, Corretja, Alberto en Costa) boven hem.

Arrese zei dat hij nu weer op de weg terug is. Dankzij de zeventig ATP-punten die hij verdiende, steeg hij naar de 65ste plaats op de ATP-lijst. Dat stemde hem vrolijker dan de cheque van om en nabij de dertien mille die hij in de wacht sleepte.

STUTTGART: int. toernooi, mannen: halve finales: Muster (Oos) - Bruguera (Sp) 6-7, 7-6, 6-2, Apell (Zwe) - Boetsch (Fr) 6-2, 6-4; finale: Muster - Apell 6-2, 6-2.

WASHINGTON: int. toernooi, mannen: kwartfinales: Agassi (VS) - Hadad (Col) 6-3, 6-4, Edberg (Zwe) - Caratti (It) 6-4, 5-7, 7-6, Martin (VS) - Stoltenberg (Aus) 6-2, 6-3, Rafter (Aus) - McEnroe (VS) 7-6, 6-0; halve finales: Agassi - Martin 6-4, 7-6, Edberg - Rafter 7-5, 5-7, 6-2; finale: Agassi - Edberg 6-4, 2-6, 7-5.

SCHEVENINGEN: Challengertoernooi, halve finales: Pavel (Roe) - Musa (It) 6-3, 6-2, Arrese (Sp) - Tillström (Zwe) 6-3, 0-6, 6-0; finale: Arrese - Pavel (Roe) 6-3, 6-7, 6-4. Dubbelspel, finale: Ran/Pavel (Isr/Roe) - Alvarez/Imaz (Sp) 6-4, 6-4.

Meer over