Musharraf ontwijkt arrestatie

Na jarenlange ballingschap keerde hij terug naar zijn vaderland om mee te doen aan de komende verkiezingen. Maar de Pakistaanse ex-president Pervez Musharraf moest donderdag op vernederende wijze ervaren dat zijn kansen om nog een politieke rol van betekenis te spelen zijn verkeken.

AMSTERDAM - De vroegere militaire leider moest een gerechtsgebouw in Islamabad ontvluchten om aan arrestatie te ontsnappen. Omringd door eigen veiligheidsmensen en achternagezeten door woedende advocaten snelde hij naar buiten, waar hij een terreinwagen indook. Met grote snelheid reed Musharraf naar zijn verblijf aan de rand van de hoofdstad, dat is omringd door hoge muren, prikkeldraad en uitkijktorens.

De smadelijke aftocht, door de Pakistaanse televisie vastgelegd, is tekenend voor de huidige status van de man die bijna een decennium aan de macht is geweest. Zijn terugkeer heeft bij de Pakistanen veel vragen opgeroepen en weinig enthousiasme losgemaakt. Bovendien maakt het arrestatiebevel duidelijk dat rechters niet meer onder de indruk zijn van de ongeschreven Pakistaanse regel dat (ex)legerleiders kunnen rekenen op onaantastbaarheid.

Het Hooggerechtshof gaf opdracht tot aanhouding van Musharraf nadat het een verlenging van zijn borgtocht had afgewezen in een zaak waarin hij wordt beschuldigd van verraad. Ondanks de aanwezigheid van veel politiemensen en paramilitairen in het rechtsgebouw slaagde hij erin te ontsnappen. Niemand greep in.

Het is onwaarschijnlijk dat de krijgsmacht, het machtigste instituut in Pakistan, zal toestaan dat de ex-generaal de cel in verdwijnt.

Het hoofd van de Pakistaanse afdeling van Human Rights Watch deed een beroep op de militaire top ervoor te zorgen dat Musharraf zich aangeeft. Volgens Ali Dayan Hasan toont diens vlucht aan dat hij zich niets aantrekt van de wet en dat hij niet van plan is rekenschap af te leggen voor zijn misstappen.

Pervez Musharraf beëindigde vorige maand vier jaar zelfgekozen ballingschap in de hoop een politieke comeback te maken. Maar onder de bevolking is weinig steun voor zijn aspiraties en een rechtbank in Peshawar blokkeerde zijn deelname aan de parlementsverkiezingen van 11 mei.

Musharraf wist dat hij vervolging riskeerde door terug te keren. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij ex-premier Benazir Bhutto onvoldoende bescherming heeft geboden voordat zij in 2007 werd vermoord. De zaak waarvoor hij donderdag voor het gerechtshof verscheen, betreft zijn besluit in datzelfde jaar om de grondwet op te schorten en de noodtoestand uit te roepen.

Veel Pakistanen vragen zich af wat Musharraf, die door de Taliban met de dood was bedreigd, bezielde om naar Pakistan terug te komen. Sommigen denken dat hij zijn aanhang onder de bevolking heeft overschat. Anderen vermoeden dat hij gewoon heimwee had.

undefined

Meer over