Musharraf formeel aangeklaagd voor hoogverraad

Het Pakistaanse gerechtshof heeft ex-president Pervez Musharraf formeel aangeklaagd voor hoogverraad wegens het opleggen van de noodtoestand in 2007. Dat meldt persbureau AFP. Musharraf ontkent alle aanklachten.

Redactie
Supporters van Musharraf voor het gerechtsgebouw in Islamabad. Beeld afp
Supporters van Musharraf voor het gerechtsgebouw in Islamabad.Beeld afp

De ex-generaal, die in 1999 een coup pleegde en tot 2008 aan de macht bleef, wordt beschuldigd van het onwettig opschorten van de grondwet en het instellen van de noodtoestand in november 2007. Ook ontsloeg hij een aantal rechters.

Musharraf is de eerste legerbaas die voor dergelijke aanklachten vervolgd wordt. Hij hoorde vandaag vijf aanklachten tegen zich. Als hij schuldig wordt bevonden, hangt hem de doodstraf boven het hoofd.

De ex-president, die tijdens deze langslepende zaak voor het eerst aanwezig was in het gerechtshof, stond op en riep 'niet schuldig' na elke aanklacht. Later vroeg zijn advocaat toestemming voor Musharraf om zijn zieke moeder in Dubai te bezoeken. Musharraf heeft momenteel huisarrest.

Niet naar het buitenland
De Pakistaanse rechtbank besloot vorige maand al dat Musharraf zich niet in het buitenland mocht laten verzorgen in het buitenland, zoals hij gevraagd had.

De 70-jarige ex-president werd op 2 januari in een militair ziekenhuis in Rawalpindi opgenomen. Hij zou, volgens zijn entourage, een hartaanval hebben gekregen toen hij op weg was naar het gerechtshof.

Zijn advocaten lobbyden er vervolgens voor dat hij het land zou mogen verlaten. Dat voedde de geruchten dat hij wilde ontsnappen aan zijn proces.

Ontkend
Musharraf heeft de aanklachten altijd ontkend. Hij spreekt van een 'politiek gemotiveerd' proces.

Het proces heeft al meerdere keren vertraging opgelopen. Op de route van Musharrafs huis naar de rechtbank werden diverse keren bermbommen gevonden, die daar waarschijnlijk door de Taliban waren geplaatst. Eerder deze maand werd het voorlezen van de tenlastelegging nog uitgesteld nadat de regering had gewaarschuwd dat de Taliban en Al-Qaida een aanslag op Musharraf wilden plegen.

De ex-generaal koos er in 2008 voor om in ballingschap te gaan. In maart vorig jaar keerde hij terug naar Pakistan. Hij hoopte opnieuw deel te nemen aan de verkiezingen, maar dit plan werd gedwarsboomd door de beschuldigingen waar het gerechtshof mee kwam.

De advocaat van Musharraf, Raza Qasuri, spreekt de pers toe voor het gerechtshof in Islamabad op 14 maart. Beeld ap
De advocaat van Musharraf, Raza Qasuri, spreekt de pers toe voor het gerechtshof in Islamabad op 14 maart.Beeld ap
Supporters van Musharraf. Beeld afp
Supporters van Musharraf.Beeld afp
Meer over