Museumweekeinde in het teken van wandelen

HET WAS TE warm vorig jaar tijdens het Museumweekend om lang binnensmuurs rond te hangen. De voorjaarszon lokte potentiële bezoekers naar het terras....

NELL WESTERLAKEN

Het weer kan dit jaar minder roet in het eten gooien, want het thema van het weekend, op 12 en 13 april, is wandelen. Het nationale evenement is voor de gelegenheid dan ook omgedoopt in Museumwandelweekend. Het initiatief voor dit thema is afkomstig van de AVN, een overkoepelende organisatie van de VVV's, de ANWB en het NBT. Meer dan honderd korte wandelroutes zijn uitgezet rondom ongeveer tweehonderd van de 431 deelnemende musea. De beschrijvingen zijn gratis.

'Op die manier doe je meer dan mensen naar het museum lokken', zegt Carla Keijzer van de Stichting Museum Jaarkaart die het museumweekend organiseert. 'Bezoekers kunnen er een dagje uit van maken en ook een beetje rondkijken in de omgeving.' De routes zijn vaak verkorte versies van al bestaande stadswandelingen en variëren in lengte van zo'n vijf tot acht kilometer. Ze voeren onder meer door historische stadjes, beeldentuinen en natuurgebieden. Bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen bijvoorbeeld worden bezoekers langs de haven geleid en kunnen ze de toneelvoorstelling De Scheepsjongens van Bontekoe bijwonen. De meeste wandelingen voeren door steden, maar waar mogelijk is ook natuur opgenomen in de wandeling. Zo heeft het Milieu Educatie Centrum in Eindhoven een 'ecoroute' uitgezet door een beekdallandschap en is er een wandeling door Heempark Frater Simon Deltour.

De afgelopen twee jaar had het museumweekend geen duidelijk thema. 'Vorig jaar hadden we een spaarkaart en een prijsvraag verbonden aan het weekeinde', zegt Keijzer. 'Bezoekers konden stempels sparen in musea, waarmee ze later naar een ander museum konden. Om dat idee goed te laten aanslaan moet je het eigenlijk een paar jaar achter elkaar doen, maar het bleek al met al een heel gedoe. De musea waren er niet enthousiast over.'

Het is moeilijk elk jaar een thema te vinden waarin alle deelnemende musea zich kunnen vinden. Onder de deelnemers zijn immers zulke uiteenlopende instituten als het Klompenmuseum in Noordbergum, het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Gemeentemuseum in Weert en Boymans Van Beuningen in Rotterdam.

Een groot succes was het thema van 1994, toen musea de bezoekers een blik achter de schermen gunden, in de stoffige hoeken van hun depots en in restauratiewerkplaatsen. Enkele musea hebben dit jaar op eigen houtje iets dergelijks toegevoegd aan de open dag. Het Maritiem Museum in Rotterdam legt uit hoe scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en scheepsmeubilair worden gerestaureerd.

Het Legermuseum in Delft laat de Franse tijd herleven met een speurtocht, een film, levensechte soldaten en allerlei kinderactiviteiten. In het Comeniusmuseum in Naarden kunnen bezoekers een les bijwonen in een schoolklas uit de Gouden Eeuw, waarna een wandeling naar het Nederlands Vestingmuseum leidt, waar een marketentster en een kanonnier actief zijn. De Historische Drukkerij in Maastricht organiseert een expositie van de kunstenaars Nico Bulder en Aart van Dobbenburgh. Hun gravures en prenten werden bekend over de hele wereld.

Het Limburgs Openluchtmuseum in Eind voorziet in gratis koffie en vlaai en bij de Oudheidkamer 'Weststellingwerf' in het Friese Wolvega kunnen bezitters van oud aardewerk op zaterdag hun spullen laten taxeren.

Een speciale krant met alle deelnemende musea is al gratis te krijgen bij VVV's, musea en bibliotheken in het hele land. Hierin wordt ook aangegeven bij welke musea een gratis wandelroute kan worden afgehaald. De deelnemende musea en historische gebouwen zijn in het weekend zelf te herkennen aan de wit met blauw-rode Museumweekendvlag.

Nell Westerlaken

Meer over