Museum Utrecht koopt doek Cesar Domela

Het Centraal Museum heeft een onbekend werk van Cesar Domela (1900-1992) gekocht. De kunstenaar was de zoon van anarchistenleider Ferdinand Domela Nieuwenhuis en was het jongste lid van de beweging rond het tijdschrift De Stijl (1917-1931) met onder anderen Mondriaan, Van Doesburg en Oud....

Het gaat om een abstract schilderij (getiteld Compositie) uit 1923 waar de kunstinstelling 115 duizend gulden voor betaalde. Het museum kocht het werk van de zoon van een huisarts. Domela betaalde met het werk destijds zijn doktersrekening.

Het Centraal Museum, die de aankoop een 'belangrijke aanwinst' noemt, heeft nu vier vroege werken van Domela in huis. De kunstinstelling stelt het schilderij, een rastercompositie met zwarte lijnen, kleurvlakken en vruchtvormen, meteen ten toon. De aankoop was mogelijk dankzij financiële steun van de Mondriaan Stichting.

42nd Street vestigt

bezoekersrecord

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De musical 42nd Street heeft een record gehaald in het Guinness Book of Records in de categorie 'meeste bezoekers in één seizoen voor een reizende theaterproductie'. De productie van Joop van den Ende haalde het afgelopen seizoen 369.614 bezoekers met 332 voorstellingen. De musical ging vorig jaar september in première in Koninklijk Theater Carré en is nog tot en met 25 augustus in de Amsterdamse RAI te zien.

Meer over