Museum op eBay

Museum Het Prinsenhof veilt binnenkort acht modeontwerpen op eBay, met als doel kunstenaars te helpen. En om ook zelf inkomsten te genereren.

KARIN AALBERTS

Museum Het Prinsenhof in Delft gaat binnenkort handelen in kunst. Werken van hedendaagse kunstenaars zullen via veilingsite eBay worden verkocht onder de vlag van het museum. In eerste instantie gaat het om acht modeontwerpen van de Delftse museumnacht die het Prinsenhof vorig jaar organiseerde. Verschillende modeontwerpers als Bravoure, Soepboer & Stooker en Eudia lieten zich toen inspireren door Michiel van Mierevelt, een in Delft geboren portretschilder uit de Gouden Eeuw.

Later zal het museum ook beeldende kunstwerken veilen die afkomstig zijn van hedendaagse Delftse meesters die in het museum hebben geëxposeerd in de serie 'Delftse meesters van nu. Het Prinsenhof inspireert'. Daarin linken zij hun moderne werk met de klassieke collectie van het museum. Ook de stukken uit de modeshow van komend najaar, met als inspiratiebron Delfts Blauw, worden later via eBay geveild. Kunstwerken uit de vaste collectie worden niet verkocht. Met de veiling wil Het Prinsenhof bevriende kunstenaars helpen en tegelijkertijd extra inkomsten genereren voor zichzelf.

Het museum kan nog geen indicatie geven van de uiteindelijke opbrengst van de veiling, maar voorop staat dat het merendeel naar de kunstenaar gaat. Het percentage dat overblijft, wil Het Prinsenhof investeren in nieuwe projecten van het museum. De eerste prioriteit van de onlineveiling is te bemiddelen tussen kunstenaars en liefhebbers.

Grote belemmering van het veilingproject is de complexe financiële situatie. Erfgoed Delft, de overkoepelende organisatie, is een gemeentelijke instelling en daardoor is een ingewikkelde financiële constructie nodig, volgens organisator Saskia Smit. 'De laatste hindernis was een praktische. Nu dat rond is, willen we zo snel mogelijk beginnen.' Tijdens het project, waarvoor nog geen begindatum is vastgesteld, zullen gedurende een jaar kunstwerken worden geveild. Daarna wordt bekeken of de veiling een vervolg krijgt.

Projectmanager Ingrid Meijer opperde het idee voor het eBayexperiment vorig jaar toen zij de eerste modeshow voor de Delftse museumnacht organiseerde. Meijer zocht naar een tegenprestatie om ontwerpers voor hun medewerking te belonen. 'Het is een moeilijke tijd voor hen en ik wilde ze een extra stimulans geven om deel te nemen aan het project.' Volgens Meijer is het afstaan van een klein deel van de opbrengsten voor de ontwerpers geen probleem. 'Er zal altijd een percentage van de opbrengt verdwijnen. Vanuit een zolderkamer is het ingewikkeld om klandizie te krijgen, dan heb je meer aan de paraplu van een grotere organisatie.'

Een uitkomst, zo lijkt het, voor kunstenaars die in deze tijd van economische tegenslag een podium krijgen om hun werk te verkopen. Bijkomstigheid is dat het museum er ook nog eens financieel baat bij heeft. Bang om met de veiling galeriehouders de pas af te snijden, is het museum niet. Deelnemende kunstenaars zijn enthousiast en hebben volgens Smit geen problemen met hun galeriehouders. 'De veiling is een extra, naast andere verkopers', benadrukt Smit. 'Het is zeker niet de bedoeling hen in de weg te zitten.'

Van alle te veilen kunst zal een beginprijs worden vastgesteld, waarna het publiek tien dagen lang kan bieden.

undefined

Meer over