Museum in zee, over zee

In 2014 moet in Lauwersoog een museum openen met moderne kunst over zee en visserij.

RUTGER PONTZEN

Een expositiegebouw met de voeten in het zoute water.

Volgend jaar moet er een nieuw museum in de haven van Lauwersoog verschijnen. Als het aan verzamelaar en oud-directeur van Museum

Belvédère in Heerenveen, Thom Mercuur, ligt althans. Nog dit jaar zal er aan de bouw worden begonnen van zijn museum Eb en Vloed.

Mercuur is daarvoor door de provinvie Groningen benaderd. Hij lanceerde dinsdag zijn plannen voor een ijzeren museumgebouw op palen in het water. Al eerder, in 1988, had Mercuur een voorstel voor een 'buitenmuseum' aan het Tjeukemeer gelanceerd. Daarvoor had hij architect Aldo van Eyck benaderd een ontwerp te maken. Dat ging uiteindelijk drie jaar later niet door.

Het nieuwe, ronde kunstpaviljoen is door architect Gunnar Daan ontworpen en moet verrijzen tussen de havenhoofden van Lauwersoog. De bouwkosten bedragen tussen de 3 en 4 miljoen euro. De provincie Groningen heeft toegezegd het project financieel te steunen, mits externe geldschieters de helft van de kosten zullen dragen.

Thom Mercuur (72) richtte in 2004 Museum Belvédère op. Daarvoor was hij directeur van museum 't Coopmanshûs te Franeker en organiseerde hij tentoonstellingen in het Fries Museum in Leeuwarden. In 1987 runde hij voor korte tijd Paling en Vischrestaurant Op Hatsum in Dronrijp. Uitgangspunt voor het nieuwe museum moet Mercuurs eigen verzameling hedendaagse kunst over zee en visserij zijn. Er zullen naar verwachting zeegezichten te zien zijn van onder anderen Permeke en Brusselmans, en werk van Dave Meijer en Jonas Snijder.

undefined

Meer over