Museum in Haarlem wil portret kopen van Frans Hals

Het Frans Halsmuseum in Haarlem wil fondsen werven voor aanschaf van een portret van Frans Hals. Het portret van de Amsterdamse koopman Tieleman Roosterman uit de collectie-Rothschild wordt op 8 juli bij Christie's in Londen geveild, samen met nog twee andere portretten van Hals....

Van onze verslaggeefster

'Wij zouden het Frans Halsmuseum niet zijn, als we geen interesse toonden', aldus D. Snoep, directeur. 'Van Frans Hals komen maar heel weinig schilderijen op de markt, en dit portret van Roosterman zou een majeure aanwinst betekenen voor ons museum en voor Nederland.' Snoep is in overleg met de stad Haarlem over de mogelijkheden. Een belangrijke financier, zo hoopt hij, wordt het nieuwe kunstaankoopfonds van 100 miljoen gulden dat vorig jaar werd opgericht.

Volgens OC & W is er nog druk overleg over de invulling van het fonds. Men verwacht dat het halverwege dit jaar operationeel zal zijn, waarschijnlijk net op tijd voor de veiling. Een vorige poging van het Frans Halsmuseum om een zeldzaam portret van Hals aan te kopen, strandde in 1997. Het portret van Johannes de Evangelist werd voor 5,8 miljoen gulden verkocht aan een particulier. Het museum had slechts tot 5,5 miljoen kunnen bieden. Na dit echec ontstond in Nederland een discussie over de noodzaak van een aankoopfonds.

De drie schilderijen van Frans Hals, die over twee maanden bij Christe's in Londen worden geveild, hingen tot voor kort in het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Ze zijn volgens kenners van onberispelijke kwaliteit, met het portret van Tieleman Roosterman als beste. De drie schilderijen maken deel uit van een collectie van 250 'oorlogskunstwerken' uit de verzameling van de Oostenrijkse familie Rothschild.

Twee weken geleden werd bekend dat Christie's de verzameling ging veilen. De familie had haar verzameling van circa 250 zeer waardevolle kunstvoorwerpen teruggeëist, die ze na de oorlog verplicht aan de Oostenrijkse staat had moeten 'schenken'. Het was de eerste 'oorlogsclaim' die in Oostenrijk is toegekend.

Meer over