Murdoch koopt tv-rechten eredivisie

De Nederlandse eredivisieclubs zullen hun media-inkomsten de komende tien jaar zien verdubbelen. Dat is het gevolg van de overeenkomst die de Eredivisie CV is aangegaan met het Amerikaanse tv-netwerk Fox International. Het door Rupert Murdoch geleide concern neemt een meerderheidsbelang (51 procent) in Eredivisie Live, de zender van de coöperatie van achttien Nederlandse clubs.

AMSTERDAM - Hoewel directeur Frank Rutten van de Eredivisie CV geen mededelingen wil verstrekken over de hoogte van de deal, valt uit mededelingen van de clubs op te maken dat Fox International bijna 1 miljard uittrekt om zich van de uitzendrechten van het Nederlandse eredivisievoetbal te verzekeren. Rutten zegt wel dat de overeenkomst voor onbepaalde tijd is afgesloten en minimaal dertien jaar zal duren. Eerder verwierf Fox International (Sky tv) ook de rechten van de Premier League (Engeland), Bundesliga (Duitsland) en Serie A (Italië).

Juist die internationale expertise en uitstraling leidden tot het grootste tv-contract uit de geschiedenis van het Nederlandse betaald voetbal. 'Fox International bezit een grote naam als internationale sportzender. Daardoor zal de eredivisie ook meer zichtbaar worden in het buitenland. Dat is buiten het geld echt belangrijk voor een club als Ajax', aldus commercieel-directeur Henri van der Aat van de landskampioen, die net als zijn collega's enthousiast reageert op de doorbraak op de televisiemarkt.

Tot dusver genereerden de eredivisieclubs op jaarbasis 40 miljoen uit Eredivisie Live. Dat bedrag was gebaseerd op het abonnementsgeld van de 600 duizend abonnees en een garantstelling (60 miljoen) van de Bank of Scotland, die gold als vooruitbetaling aan de clubs en die moest worden afgelost uit de verwachte toekomstige abonneegroei van de zender. Fox International zal die schuld in één keer aflossen. 'Dat is een prima zaak voor ons allemaal', aldus voorzitter Joop Munsterman van FC Twente. De clubs rekenden eerder al op een deal die hen meer financiële armslag kon verschaffen.

Buiten het feit dat tv-inkomsten in het Nederlandse voetbal verhoudingsgewijs laag uitvallen, hebben de voetbalclubs door de economische crisis in het algemeen te maken met terugval van inkomsten uit sponsoring en transfers. Door de nieuwe overeenkomst kunnen de gezamenlijke eredivisieclubs hun totale inkomsten uit tv-rechten de komende tien jaar van gemiddeld 40 miljoen per jaar tot 80 miljoen verhogen. Na aftrek van de productiekosten kunnen de topclubs, Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en FC Twente daardoor gemiddeld ongeveer vijf miljoen per jaar extra tegemoet zien.

Hoewel de kleine eredivisieclubs zich daar aanvankelijk tegelijk verzetten, is uiteindelijk besloten tot een evenwichtige verdeelsleutel op basis van imago en prestaties uit het verleden.

De belangrijke financiële impuls voor het Nederlandse betaald voetbal staan overigens in geen verhouding tot wat clubs in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje aan media-inkomsten ontvangen. Een middenmoter in de Premier League incasseert al gauw per jaar 50 miljoen euro.

Eredivisie Live werd vijf jaar geleden in het leven geroepen, omdat eredivisieclubs ontevreden waren over de bedragen die tv-zenders boden voor de uitzendrechten. De verwachting van Eredivisie CV was dat in vijf jaar tijd de zender één miljoen abonnees zou hebben. De ontwikkeling van de zender - 600 duizend abonnees - loopt achter bij de prognose van toen. Volgens directeur Rutten zal Fox International leiden tot een betere financiële positie van de clubs en het totale Nederlandse voetbal, maar ook tot verbetering van de voetbalverslaglegging op tv.

undefined

Meer over