Munro speecht niet

Munro speecht niet

De Nobelprijs voor Literatuur wordt gewoonlijk door de winnaar persoonlijk in Stockholm opgehaald. Voor het eerst in de geschiedenis gaat dat dit jaar anders. Na de bekendmaking op 10 oktober dat de Canadese Alice Munro de gelukkige was, berichtte de uitgever dat de 82-jarige auteur niet naar Zweden zou komen. Wel werd een dankwoord van de laureaat verwacht bij de ceremonie op 7 december. Maar ook dat gaat niet door, liet Ulrika Kjellin van de Zweedse Academie deze week weten: 'Mevrouw Munro is te zwak en zal geen dankwoord schrijven. Wel wordt een kort interview vertoond dat onlangs is opgenomen. En een acteur zal een van mevrouw Munro's vroegere teksten voordragen.'

Wie wil Bredero?

Multatuli waakt over de Torensluis, Herman Heijermans rijst op uit het Leidsebosje, en Joost van den Vondel vinden we in het Vondelpark. Voor diens tijdgenoot Bredero (1585-1618) is in Amsterdam ook geen gering monument opgericht: het in 1968 door Piet Esser vervaardigde beeld van de kussende schrijver op de Nieuwmarkt. Maar er blijkt nóg een bronzen Bredero in Amsterdam te bestaan. Die schepping van Colin Lambert (zie foto) bevindt zich al vele jaren in de werkplaats van de eminente handboekbinderij Seugling (anno 1923 en onverminderd in bedrijf), ooit achtergelaten door een klant bij wijze van betaling in natura. De ontspannen op zijn stoelpoten balancerende dichter zoekt nu een nieuw onderkomen. Gegadigden - bij voorkeur liefhebbers die hun Moortje en Spaansche Brabander kennen - kunnen zich melden bij handboekbinderij@seugling.nl. Prijs nader overeen te komen.

Geen spoor van Eggers

De lancering van The Circle van Dave Eggers ging haverwege oktober gepaard met een uitgekiende publiciteitscampagne die onder meer een website (thecircle.us of decirkel.eu) en prachtige posters omvatte. De kritieken waren overwegend enthousiast (Hans Bouman sprak in de Volkskrant van 'een meeslepend horrorverhaal') en afgelopen dinsdag stak Monique Burger van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam De Cirkel in DWDD ook nog enthousiast omhoog als Boek van de Maand. Toch is van Eggers nog geen spoor te vinden in de CPNB-topzestig. Hoe kan dat? Uitgever Oscar van Gelderen maakt zich nog geen zorgen. De CPNB meet de kassaverkoop van maandag tot zondag; volgende week staat Eggers er geheid in, weet hij zeker. We houden het in de gaten.

undefined

Meer over