München

ALS JE in Nederland 'nooit meer München' zegt, denkt niemand aan 1938. Iedereen denkt aan 1974, het jaar waarin het Nederlands elftal de wereldtitel verspeelde aan Duitsland....

Intussen mazzelen hun voetballers zich langzaam maar zeker weer naar een WK-finale. Iedere keer hoop je dat ze hun Waterloo, of hoe noem je dat, hun Stalingrad vinden, maar in de ene wedstrijd treffen ze Saudi-Arabië, dat bekend staat om z'n achterlijke voetbalcultuur, in de volgende ronde moeten ze tegen het minst begaafde land van Latijns-Amerika, en tenslotte loten ze de Verenigde Staten, waar voetballen zoiets is als bij ons schanspringen: niet ingeburgerd.

Vóór je het weet is het 30 juniin Yokohama, d.w.z. wéér München.

Erg? Integendeel, zeggen economen van ABN Amro. Als de Duitsers kampioen worden, kan dat volgens hun berekeningen een positief effect hebben op hetconsumentenvertrouwen in de Bondsrepubliek, en bovendien de handel in Duitse producten stimuleren. En dat zou niet alleen belangrijk zijn voor de enigszins sukkelende Duitse economie, maar ook voor de onze, die ook wel een zetje in de rug kan gebruiken.

Zou het waar zijn?

Ik wantrouw de bron een beetje. Weliswaar heeft de bank in kwestie al een poosje een relatie met Ajax, maar niet zo gauw hadden ze een STER-spotje laten maken waarin de goedlachse Nigeriaan Babangida een hand krijgt van de president-directeur, of de kleine snelle rechtsbuiten werd door Ko Adriaanse aan de dijk gezet en die commercial kon met de vuilnisman mee. Dus zo scherp was hun zicht op die markt nou blijkbaar ook weer niet.

Bovendien ken ik een oud vrouwtje dat op grond van in het verleden gegeven garanties al haar spaarcenten in aandelen ABN heeft gestoken, en die haar geld bij wijze van spreken net zo goed bij Maurice de Hond over de balk had kunnen gooien, want vanwege allerlei dubieuze aankopen in het buitenland en al die dure sponsorcontracten met internationaal niet meer meetellende voetbalclubs is de koers van die aandelen in een jaar tijd met ik meen 60 procent gekelderd.

Maar het is natuurlijk wel vaker gebeurd dat het Nederlandse bedrijfsleven innige collaboratie met de Duitsers zocht om zichzelf overeind te houden, en in Frankrijk schijnen de winkelomzetten trouwens significant te zijn gestegen toen het land vier jaar geleden de cup won.

Kijk anders naar wat er in Zuid-Korea gebeurt. Zelfs als hij de kwartfinales niet haalt, mag Guus Hiddink al tot z'n dood aan toe gebruikmaken van het presidentiële vliegtuig, en levenslang gratis bier drinken in een van de duurste hotels van Seoel. Ik kan zo honderd emolumenten verzinnen waaraan ik de voorkeur zou geven, maar het tekent de warme relatie tussen voetballen en economie.

Hoe diep zakt een land in een nationale depressie als het in Korea of Japan onder de maat voetbalt?

Daar heb ik de beleggingsadviseurs van ABN Amro geen uitspraak over horen doen, althans geen expliciete. Maar dat Engeland is uitgeschakeld, zou naar hun oordeel voor ons geen nadelige consequenties hoeven hebben, want Engeland ligt godzijdank niet in de euro-zone. Om het lot van Senegal, Turkije of Brazilië hoeven we ons om dezelfde reden evenmin kopzorgen te maken, en het verlies van de Verenigde Staten heeft ook geen gevolgen, want de Amerikanen wisten niet eens dat ze meededen, dus die blijven er als vanouds op los consumeren.

De voor ons gunstige finale zou dus Spanje-Duitsland moeten zijn, met dien verstande dat de Duitsers dan moeten zegevieren, want Spanje is geen achterland.

Laten we uit eigenbelang München '74 dus vergeten, en op 1 juli voor een habbekrats een paar aandelen ABN kopen.

Meer over