Mulisch goedkoper dan Hermans

AMSTERDAM Een beetje bizar is het, achteraf. Literair antiquair Fokas Holthuis laadde zaterdagochtend een bronzen borstbeeld van Harry Mulisch in zijn auto en reed ermee vanuit Den Haag naar een boekenbeurs in Amsterdam. Om het daar voor 3.500 euro te koop aan te bieden. Het beeld trok veel belangstellenden, geen koper. In de avond hoorde de antiquair dat de schrijver was overleden.

Marjon Bolwijn

Fokas Holthuis verwierf het beeld onlangs uit particulier bezit. Er zijn negen exemplaren van, in 1992 gemaakt door Lancelot Samson.


Eén Mulisch in brons staat in het Letterkundig Museum in Den Haag. Dat wijdde in 1992 een tentoonstelling aan de schrijver, en kreeg daarvoor het beeld aangeboden. Op verzoek van de schrijver zelf werd dit exemplaar voorzien van een lauwerkrans. Om de goddelijke status die Mulisch zichzelf zo spottend toedichtte nog wat zwaarder aan te zetten, besloot de maker van de tentoonstelling een Grieks tempeltje eromheen te bouwen, vertelt Aad Meinderts, directeur van het museum.


Het beeld is in het museum gebleven. Van de resterende acht exemplaren is er dus één te koop via een antiquariaat, één staat in de mediatheek van het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem, waar Harry Mulisch vier jaar hbs volgde. En één is geveild in het buitenland. Waar de resterende vijf zijn gebleven, is onbekend.


Het zou Aad Meinderts niet verbazen als de schrijver er zelf één in zijn bezit had.


Van de Grote Drie naoorlogse schrijvers is ook het hoofd van W.F. Hermans ooit in brons gegoten. Fokas Holthuis verkocht het een paar jaar geleden voor 5.000 euro. Vanwaar dit prijsverschil? Medewerker Nick ter Wal: 'De maker van het beeld van Hermans - Sylvia Willink-Quiël -- geniet meer aanzien. En er zijn er maar zes van.'


Meer over