Muitende soldaten plunderen na coup Sierra Leone

De hoofdstad van Sierra Leone, Freetown, was gisteren opnieuw het toneel van plunderingen. Zondag pleegden muitende soldaten onder leiding van lagere officieren een staatsgreep....

Reuter, AP, AFP

FREETOWN

Majoor Johnny Paul Koromah heeft zichzelf tot het nieuwe staatshoofd uitgeroepen. De majoor werd zondag uit de gevangenis bevrijd aan het begin van de opstand. Hij zat al een half jaar in de cel op verdenking van een samenzwering tegen de democratisch gekozen president Ahmad Tejan Kabbah. Zondag is Kabbah, die ruim een jaar geleden werd gekozen, naar het buurland Guinee gevlucht.

Personeel in het ziekenhuis van Freetown zegt dat er vijftien doden en veertig gewonden zijn binnengebracht sinds zondag. In de chaotische situatie is het niet mogelijk het werkelijke aantal slachtoffers vast te stellen. Ook de omvang van de schade door plunderingen is ongewis.

Veel zakenlieden uit de Libanese minderheid hebben hun toevlucht gezocht in de Libanese ambassade. Zij waren het doelwit van plunderingen en twee vooraanstande zakenlieden werden vermoord.

De coup is wijd veroordeeld, onder anderen door VN-secretaris-generaal Kofi Annan en Salim Ahmed Salim van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid.

Meer over