Mueller neemt sprinters mee naar profploeg

Sprintcoach Peter Mueller en de schaatsers Jan Bos, Erben Wennemars en Jan-Jakko Leeuwangh verruilen komend seizoen de kernploeg voor de commerciële equipe van SpaarSelect....

Het vertrek van Mueller en zijn drie topsprinters is een vervolg op de ruim drie jaar terug ingezette uitholling van de kernploeg. Ritsma koos in het najaar van 1995 als eerste voor een commercieel avontuur, een voorbeeld dat werd gevolgd door Zandstra, de olympisch kampioenen Timmer en Romme, Bob de Jong en Hersman. De rebellen merkten steevast op dat de schaatsbond (KNSB) onvoldoende aan hun financiële en facilitaire wensen tegemoet wilde komen.

Mueller schermde de voorbije weken nadrukkelijk met aanbiedingen. Daarbij zei de Amerikaanse coach zijn huidige selectie intact te willen houden. Behalve Bos, Wennemars en Leeuwangh behoren ook de sprinters Straathof, Nuyt en Wijsman, alsmede de allrounsters Tonny de Jong (Europees kampioene) en Annamarie Thomas tot zijn keurkorps. Of ook zij meegaan in het commerciële avontuur is nog onbekend.

Het financieel adviesbureau SpaarSelect liet augustus vorig jaar blijken veel geld over te hebben om naam te maken in de schaatssport. Met Romme en Bob de Jong werd een vierjarig contract gesloten met de toezegging dat jaarlijks anderhalf miljoen gulden beschikbaar is. Naar verluidt maakt SpaarSelect voor de komst van Mueller en zijn sprinters jaarlijks drie miljoen gulden vrij.

Met name Jan Bos liet recent weten betere trainingsfaciliteiten te verlangen. Ruim twee weken geleden verloor de Gelderse sprinter zijn wereldtitel aan de Canadees Wotherspoon die de snelle ijsbaan van Calgary als thuisbasis heeft. Uit die nederlaag trok Bos de conclusie dat hij vaker in de gelegenheid moet zijn trainingskampen te beleggen in Calgary. Met het budget dat SpaarSelect hem in het vooruitzicht stelt, kan aan die wens worden voldaan.

Bij de KNSB was het nieuws gisteren nog niet officieel bekend. Wel gaven officials toe dat er wordt gefilosofeerd over de structuur van de kernploegen. Daarnaast was juist afgelopen weekeinde de complete sprintploeg een aantrekkelijk concurrerend voorstel gedaan om door te gaan tot en met de Olympische Spelen van Salt Lake City (2002).

Meer over