Moyennes vallen tegen door verse biljartlakens

De start van de nieuwe driebandencompetitle heeft niet het niveau gebracht dat doorgaans voor 's werelds sterkste spelers wordt genoteerd....

Van onze biljartmedewerker

AMSTERDAM

Het 'schoof' allemaal te veel, en de tafels werden ook 'langer', waardoor het goed berekenen van bepaalde stootbeelden vaak onmogelijk was. Maar de echte klasse verloochende zich niet. Zo was titelverdediger Zundert als team ijzersterk. Als enige werd de maximale winst geboekt: 8-0 op debutant M/Rotterdam.

Bij de Brabanders is Raymond Ceulemans kopman gebleven. Qua spelniveau zou zijn landgenoot Frédéric Caudron de nu 59-jarige maestro van de eerste plaats kunnen verdrijven, maar al meer dan dertig jaar heeft Ceulemans niemand boven zich gehad. Daarom werd hem ook nu het kopmanschap gegund.

Ceulemans maakte dat waar door met 50-23 in slechts 36 beurten van Ad Koorevaar te winnen. Ook Ad Broeders was in 36 beurten klaar, maar de 50-41 tegen Marcel Hopmans verschafte zijn tegenstander ook nog een hoog moyenne. Caudron deed overigens niet veel voor het tweetal onder. Hij verbruikte tegen Bert van Manen één beurt meer: 50-31 in 37 pogingen. Ook Louis Havermans won zijn partij op vrij eenvoudige wijze.

Het best op dreef was Torbjörn Blomdahl, viervoudig wereldbekerwinnaar en de nummer één op de wereldranglijst. De Zweed, kopman van Hengelo, gaf Peter van Mierlo, invaller voor Richard Bitalis bij IJsselzicht, geen enkele kans. Hij was met zijn overwnning van 29-50 in 28 beurten goed voor een partijmoyenne van 1.785. Hengelo won met 2-6. Alleen Dick van Uum liet een steekje vallen, tegen Tom Beemsterboer.

Iets minder sterk voor de dag kwam Dick Jaspers, die afgelopen seizoen de beste individuele speler in de eredivisie was. Jaspers, overgestapt van Hoensbroek naar het in de hoogste klasse debuterende Haarlem, won in Hoeven met 39-50 in 33 beurten, goed voor 1.515, van de ervaren Frans de Vries.

Voor het nieuwe Noordhollandse team werd de openingsdag geen succes. Want Hoeven, dat ook voor het eerst op het hoogste niveau acteert, won afgetekend met 6-2. Ruud Nieuwenburg, ook een routinier, en de jeugdige Arno Peterson en Martijn Vet, de zoon van Piet Vet, verloren hun duels voor de Haarlemse club.

Heeswijk-Dinther, dat eindelijk eens tot grote daden moet komen, won ternauwernood in Rilland Bath (5-3). Dezelfde uitslag kwam op het scorebord tussen Lichtenvoorde en Utrecht. Rotterdam behaalde een opmerkelijk resultaat. Het team, dat zich vorig jaar ternauwernood wist te handhaven in de hoogste klasse, hield Etten-Leur, dat versterkt is met de Belgische topspeler Eddy Merkx, op 4-4.

Meer over