Moya springt naar top van de wereldranglijst

Carlos Moya is de nieuwe nummer een van de wereld. De 22-jarige tennisser uit Palma de Mallorca loste zaterdag in Indian Wells Pete Sampras af door de overwinning in de halve finale op Gustavo Kuerten, 6-3, 1-6, 6-1....

In de finale verloor Moya in vijf sets van de Australiër Philippoussis. Moya was als vierde geplaatst in de Super Nine in Indian Wells. In de finale staat hij tegenover de Australiër Philippoussis. Omdat ranglijstaanvoerder Sampras uit vorm is en Kafelnikov en Corretja, respectievelijk nummer 2 en 3 op de ranking, eveneens een mindere periode doormaken, sprong Moya naar de bovenste plaats.

Sampras stond 263 weken nummer een. Hij was nog zeven weken af van de evenaring van het record van Ivan Lendl die 270 weken die positie bezette.

Moya brak internationaal door tijdens de Australian Open van 1997 toen hij doordrong tot de finale waarin Sampras hem een halt toeriep. Vorig jaar eiste de hij zijn eerste hoofdprijs op. Hij won de Open Franse-titel op Roland Garros door een zege op zijn landgenoot Corretja. Het volgende doel dat hij zich stelde was het bereiken van de nummer 1-positie.

Moya: 'Ik heb steeds gezegd dat ik de nummer 1 wilde worden, maar volgens mij was er niemand die mij echt geloofde. Toch was ik er heilig van overtuigd dat ik de beste kon worden. Ik heb de laatste jaren bewezen dat ik op alle baansoorten succes kan hebben en dat is de basis om nummer 1 te kunnen worden. Ik wist dat ik het kon. En als ik mezelf een doel stel, geef ik niet snel op.'

Na zijn zege op Kuerten viel Moya juichend zijn coach Jose Perlas en conditietrainer Luis Miguel Morales in de armen. Uit handen van de Australiër John Newcombe, zelf begin jaren zeventig nummer 1 van de wereld, ontving Moya een trofee die toekomt aan elke speler die de felbegeerde status bereikt.

Moya is de vijftiende speler die de eerste plaats op de wereldranglijst inneemt. Ilie Nastase was in 1973 de eerste die zich 's werelds beste tennisser mocht noemen. De voorbije zes jaar sloot Sampras steeds af als nummer 1. De enige die zijn suprematie kort wist te betwisten was april vorig jaar de Chileen Rios.

Bij de vrouwen ging de eindzege in Indian Wells naar Serena Williams. De zeventienjarige Amerikaanse was te sterk voor de als vijfde geplaatste Duitse Steffi Graf, 6-3 3-6 7-5. Voor Williams is het de tweede opeenvolgende toernooizege in dit jaar.

Tegen Graf opende Williams brutaal. Ze legde haar tegenstandster in de eerste set een hoog tempo op en passeerde Graf met gedurfde fore- en backhands. In de tweede set slaagde Graf, die haar 107e titel kon pakken, erin de vaart uit het spel van haar tegenstander te halen. In de derde nam de Duitse een break voorsprong, 3-1, maar de bluf van Williams gaf uiteindelijk de doorslag. Ze kwam terug tot 4-4 en liep vervolgens uit naar 7-5.

Meer over