Motto in barrage: risico's mijden

De eerste drie barragepartijen om de wereldtitel dammen zijn remise geworden. De strijd gaat tussen regerend wereldkampioen Aleksandr Georgiev, Aleksej Tsjizjov en Guntis Valneris....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

In een dubbelrondige driekamp van zes reguliere partijen kan nu de beslissing vallen. Bij een gelijke eindstand volgen sessies met versneld speeltempo op basis van de Fischer-klok. Veilig spelen moet, want verlies is meteen dodelijk.' Dat zei Tsjizjov, die het dilemma verwoordde van het aan elkaar gewaagde trio in het spel met de ruime remisemarges.

In de openingspartij tegen Georgiev haalde Tsjizjov weliswaar positioneel zijn gelijk, maar onverdeeld positief over het spelverloop was hij niet. In de WK-match tussen de twee in Izjevsk en Jakoetsk won Tsjizjov ondanks herhaaldelijk voordeel namelijk geen enkele reguliere partij. Wel won Tsjizjov onlangs in het Russische kampioenschap van Georgiev. Dat de huidige wereldkampioen volhardt in het volgen van onconventionele plannen roept bij controlefreak Tsjizjov onbehaaglijke gevoelens op.

Tsjizjov: Als Georgiev scherp verder speelt, staat hij beter en moet ik in weinig tijd goede keuzen maken. Zoals het nu ging kon ik in de partij het centrum pakken en stond ik beter, maar voldoende voor winst was het zeker niet. De computer vond wel een ander plan met een hoge waardering. Maar de computer is gek. Die kan niet positioneel spelen.'

De weinige toeschouwers in Zwartsluis waren licht teleurge-steld over de geringe daadkracht van wereldkampioen Georgiev, die de driekamp schijnbaar lichtvoetig tegemoet treedt. Georgiev wekt de indruk dat zijn tijd nog moet komen. Immers: in de WKmatch sloeg de rapid-specialist juist toe in de partijen met versneld speeltempo.

Ook in de tweede barragepartij in Zwartsluis, tussen Valneris en Tsjizjov, bleef spektakel uit, al hebben de duels tussen beiden een extra lading omdat een mogelijk lucratieve tweekamp tegen de al dan niet onttroonde Georgiev slechts voor één van tweeën is weggelegd.

Voor de grootste rimpeling in de driekamp tot dusver zorgde Valneris afgelopen zaterdag. Terwijl Valneris met beleid de aanvalsvelden in het centrum opzocht, beperkte Georgiev zich voornamelijk tot koeltjes afstoppen. Toch toonde de witspeler in het gevorderde middenspel aan dat in zijn centrale stelling de nodige stootkracht schuilging. Met een tijdelijk offer dwong hij een snelle doorbraak af die er dreigend uitzag. Door nauwkeurig te rekenen kon de wereldkampioen de schade voldoende beperken.

De eerste plaats op de wereldranglijst is niet in handen van een van de drie strijdenden in Zwartsluis. Die behoort weer toe aan oud-wereldkampioen Ton Sijbrands. Sijbrands dankt die positie aan de matige prestaties van zowel Georgiev als Tsjizjov in het Russisch kampioenschap. Hij komt medio oktober na een lange afwezigheid weer in actie in het Bijlmertoernooi.

Ook de Russische kampioen (en oud-wereldkampioen) Schwarzman leverde in de titelstrijd punten in en werd door Valneris én Wiersma gepasseerd. De tegenwoordig voor Nederland uitkomende Wit-Rus Baljakin en Rob Clerc staan op de gedeelde zevende plaats.

Meer over