Motie FDP-congres leidt tot irritatie in Duitse coalitie

Het congres van Duitslands kleinste regeringspartij, de Vrije Democraten (FDP), heeft zich uitgesproken tegen nieuwe belastingverhogingen. De motie was nog niet aangenomen of een van de FDP-ministers, Günter Rexrodt van Economische Zaken, kreeg de wind van voren: hij produceert volgens zijn collega Waigel (CSU) van Financiën verkeerde prognoses....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

In een interview zei Waigel afgelopen weekeinde dat de recente en zoveelste negatieve correctie van de belastinginkomsten is te wijten aan de te optimistische berekeningen van Rexrodt. Omdat die prognoses zelden of nooit uitkomen, zit Waigel er steeds naast met zijn geschatte fiscale opbrengst.

Rexrodt verklaarde daarop dat hij inderdaad rooskleurige cijfers verstrekt, maar dat hij zulks doet in opdracht van het ministerie van Financiën. Waigel staat immers voor de taak dit jaar te voldoen aan alle euro-criteria .

Het conflict tussen de twee kabinetsleden en de FDP-motie geven aan hoezeer de irritaties zijn opgelopen in de christen-liberale coalitie van Kohl. De FDP, die als verkiezingsthema voor volgend jaar 'belastingverlaging' heeft gekozen, dreigt een beleid van aanhoudende lastenverzwaring en bezuinigen niet langer te steunen.

Meer over