Mother and Child, The Interpreter, Wedding Crashers, Rollerball

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Samuel L. Jackson en Naomi Watts in Mother and Child Beeld Sony Pictures Classics
Samuel L. Jackson en Naomi Watts in Mother and ChildBeeld Sony Pictures Classics

Mother and Child (Rodrigo García, 2009)
RTL 8, 20.30-23.05 uur
Mother and Child is een film die kiest voor duidelijke taal. De titel maakt meteen helder wat het hoofdthema is waarop regisseur en scenarist Rodrigo García in drie afwisselende plotlijnen varieert. En de personages brengen geregeld onder woorden wie ze zijn, hoe ze in het leven staan en wat ze doormaken. Zo leren we dat de ooit ter adoptie afgestane advocate Elizabeth (Naomi Watts) briljant is in haar vak en ook in haar affaire met baas Paul (Samuel L. Jackson) haar emoties op orde houdt. Er kan geen misverstand over bestaan dat fysiotherapeute Karen (Annette Bening) een moeilijk mens is dat door een leemte in haar hart slecht in staat is tot wezenlijk contact. En het blijkt dat Lucy (Kerry Washington) en Joseph (David Ramsey) een warm echtpaar vormen, maar worstelen met hun nog onvervulde kinderwens. Dan ga je al snel vermoeden dat de gebeurtenissen vroeg of laat met elkaar verbonden raken - en dat doen ze ook.

Toch is Mother and Child een subtiele, volwassen film die weliswaar op grote sentimenten mikt, maar beheerst en zonder effectbejag te werk gaat. García, zoon van schrijver Gabriel García Márquez, kiest voornamelijk voor een statische, kalme cameravoering, waardoor de uitstekende acteurs alle ruimte hebben om de complexe emoties van hun personages af te tasten. Niet alles aan de film is even geloofwaardig (zo moet een hoogzwanger personage enkele maandjes te lang met een dikke buik rondlopen om de verhaaltjes netjes bij elkaar te krijgen) en de warm bubbelende muziek van Edward Shearmur had ook iets minder aanwezig mogen zijn. Enkele kanttekeningen bij een zorgvuldig, zonder meer ontroerend drama.

In de scène uit Mother and Child waar advocate Elizabeth hoogzwanger op bed ligt, zie je de baby lichtjes bewegen in haar buik. Dat is geen trucage: Watts was tijdens de opname zelf in verwachting van haar zoon Samuel.

The Interpreter (Sydney Pollack, 2005)
NET 5, 20.30-23.05 uur
Werd destijds in de pers nogal afgemaakt, deze thriller die de zwanezang zou blijken van Sydney Pollack (overleden in 2008, eerder verantwoordelijk voor klassiekers als They Shoot Horses, Don't They?). Vanwege het rammelende verhaal en de clichés, vooral. Maar The Interpreter barst ook van het vakmanschap. Pollack (toen 70) stopte in zijn verhaal over een VN-tolk (Nicole Kidman) die per ongeluk de voorbereiding van een aanslag op een bezoekend staatshoofd heeft afgeluisterd, in elk geval drie sterke thrillerscènes. In een van die scènes bevindt zich een bont gezelschap van bedreigden, aanslagplegers en politiemannen in een bus. De politiebaas, machteloos op afstand, heeft eerder in de gaten wat er gaat gebeuren dan zijn mannen ín de bus. Hitchcockiaanse toestanden.

Wedding Crashers (David Dobkin, 2005)
Veronica, 20.30-22.50 uur
Owen Wilson en een Vince Vaughn als ongenode gasten van zo veel mogelijk trouwpartijtjes, op zoek naar loslopend vrouwelijk schoon. Hij klinkt flauwer dan hij is, deze romantische komedie waarin de altijd manische Christopher Walken de hooggeplaatste vader van de ook prettig gestoorde Rachel McAdams speelt. Best leuk.

Rollerball (John McTiernan, 2002)
RTL 7, 01.00-02.35 uur
Grondig mislukte remake van Norman Jewisons klassieke sciencefictionfilm uit 1975, met een kleine rol voor de Nederlandse kickbokster en actrice Lucia Rijker. Regisseur McTiernan, die later werd veroordeeld vanwege een afluisterschandaal ten tijde van de opnamen, ging volgens Rijker 'op de set voortdurend als een idioot tekeer'.

Meer over