Moszkowicz had het heel anders bedoeld

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER WIL THIJSSEN

AMSTERDAM - Hij heeft het niet zo bedoeld. Advocaat Bram Moszkowicz, die zich woensdag in Amsterdam verweerde in zijn vijfde tuchtzaak, heeft de rechtbankvoorzitter in de zaak-Wilders niet van partijdigheid beticht. Toen Moszkowicz deze rechter in een Telegraaf-interview een 'krampachtige, humorloze magistraat' noemde, die 'kennelijk van bovenaf volgestopt met opdrachten was', bedoelde hij dat heel anders.

Rechter Marcel Oosten, zegt Moszkowicz, 'ken ik als integere, buitengewoon prettige rechter om mee te werken. Maar in de zaak-Wilders hield hij me heel kort. Hij interrumpeerde me en liep eens weg toen ik aan het woord was. Dat is buitengewoon onbeschoft. Ik denk dat hij daartoe instructies had gekregen van rechtbankpresident Eradus. Dat wilde ik zeggen in het interview.'

Deken Germ Kemper lijkt het verweer niet te geloven. 'Ik kan er weinig anders van maken dan dat hier staat dat deze rechter van bovenaf gestuurd was.' Dat mag een advocaat niet publiekelijk zeggen, stelt de deken, want het vertrouwen van het publiek in de rechter wordt in hoge mate door die onafhankelijkheid bepaald.

De voorzitter van de Raad van Discipline vraagt waarom Moszkowicz een brief van de deken hierover niet had beantwoord, terwijl hij dat wel heeft toegezegd. Kemper ergert zich dat Moszkowicz zijn mails, telefoontjes en brieven niet beantwoordt. De advocaat stelt op tv dat de deken een hetze tegen hem voert.

'Er is een lange reeks klachten', stelt Moszkowicz. 'Ik heb er een dagtaak aan. Maar ik heb ook andere dingen te doen.'

Op 30 oktober doet de Raad uitspraak over eerdere klachten: dat Moszkowicz ongeoorloofd grote bedragen van cliënten aanneemt en hun belangen niet correct behartigt. Op 12 december spreekt de raad zich uit over de belediging aan het adres van rechter Oosten.

undefined

Meer over