Moslims vrezen 'slager van Gujarat'

Voor islamieten is een India onder de hindoenationalistische partij BJP een somber vooruitzicht. Hun leider Modi zou niets hebben gedaan toen in 2002 ruim duizend moslims werden gedood.

AHMEDABAD - Koeienvlees of buffelvlees? De leek ziet of proeft nauwelijks verschil, maar voor de moslimslagers van Ahmedabad, het commerciële centrum van de deelstaat Gujarat, is het onderscheid van levensbelang. Buffelvlees mogen ze verkopen, maar de straffen voor de verkoop van het vlees van de voor hindoes heilige koe zijn niet mals: 7 jaar cel.


Daar heeft deze slager geen zin in. Zijn grote mes zwiept systematisch langs de vleeshaken. 'Buffelvlees, buffelvlees, alleen maar buffelvlees.' Een paar geschrokken bromvliegen gaan haastig naar het naastgelegen schap met onwelriekende geitenkoppen. Dan wijst het mes in de richting van een ingelijst document achter de kassa: een officiële slagerslicentie, een schaars goed, dat met engelengeduld en de nodige steekpenningen te verkrijgen is bij het gemeentebestuur.


Vandaag strijkt het circus van de Indiase verkiezingen neer in Gujarat, de bakermat van het succes van Narendra Modi en zijn hindoenationalistische BJP. In de twaalf jaar dat Modi hier eerste minister was, bracht hij er industrie, banen, meer welvaart en een betere infrastructuur. Tenminste, dat is het verhaal dat de kandidaten van de BJP bij verkiezingsbijeenkomsten overal in den lande vertellen en het verhaal van de hindoebevolking van Gujarat.


De bewoners van de grootste moslimwijk van Ahmedabad, Juhapura - 'Klein Pakistan' in de volksmond - vertellen een ander verhaal: hoe moslims in Gujarat op allerlei zichtbare en minder zichtbare manieren worden tegengewerkt door de BJP-regering, zowel de provinciale als de stedelijke.


Gujarat wordt al decennia door de BJP geregeerd. De hindoemeerderheid en moslimminderheid, zo'n 13 procent van de bevolking, leven er op gespannener voet dan elders in het land. Voor moslims in de rest van het land is het idee dat Gujarat een blauwdruk is van een India onder leiding van Modi tamelijk deprimerend.


Ruim twaalf jaar zijn verstreken sinds hindoes in drie grimmige februaridagen in 2002 ruim duizend moslims ombrachten. De moslims in Ahmedabad geven Modi de schuld van de geweldsescalatie. In plaats van in te grijpen, zou de toen pas aangetreden minister een bewuste politiek van 'dolce far niente' hebben gevoerd.

undefined

Vegetariërs

De schuld van Modi is nooit officieel bewezen, maar leverde hem wel de bijnaam 'de slager van Gujarat op' - een naam die de echte slagers van Gujarat dan weer zien als schandvlek op hun beroepseer.


Het merendeel van de hindoes in Gujarat eet vegetarisch. 'Dus als je geen vegetariër bent, ben je hoe dan ook een boosdoener', moppert de slager die zijn naam niet wil zeggen omdat hij geen gezeur wil met de politie. 'Nu in de verkiezingstijd willen ze laten zien dat moslims slecht zijn, dus wat doen ze dan? Ze pakken de slagers en beschuldigen ons van illegale activiteiten.'


Dan vertelt hij, ritmisch hakkend in een stuk buffel, het verhaal dat elke slager in Ahmedabad kan vertellen: hoe hun bij officiële slachthuizen bestelde vleestransporten met grote regelmaat worden onderworpen aan plotselinge politiecontroles. Hoe de transporteurs dan met hun bonnetje zwaaien waarop staat dat het vlees in hun aanhangwagen buffelvlees is en hoe de politie vervolgens beweert dat die bon is vervalst en het vlees inneemt.


Hoe verder Narendra Modi en zijn Hindoenationalistische BJP uitlopen in de peilingen, hoe scherper de schaduw van zijn vermoede moslimhaat zich aftekent in de politieke arena. Rahul Gandhi, de kandidaat van de tot nu toe almachtige Congrespartij, laat geen gelegenheid onbenut om erop te wijzen dat een India onder leiding van de BJP een gesegregeerd India zal zijn.


Modi probeert dit soort aanvallen te pareren met struisvogelpolitiek - hij spreekt het woord moslims tijdens zijn campagne zelden uit. Andere prominente BJP-leden zijn minder discreet. Een BJP-minister uit de deelstaat Bihar opperde vorige week dat al zijn tegenstanders na de verkiezingen maar naar Pakistan moeten verhuizen. Op dezelfde dag legde de president van de Wereldraad van Hindoes, eveneens lid van de BJP, omstandig aan de media uit waarom het voor moslims in het hele land verboden zou moeten zijn huizen te kopen in hindoewijken.


Deze omstreden wens is in Ahmedabad sinds 2002 grotendeels realiteit. Na de rellen verhuisden tienduizenden bang geworden moslims vanuit gemengde wijken in de oude stad naar Juhapura. Daar wonen officieel 300 duizend moslims, maar als de door de BJP-bestuurders illegaal verklaarde nederzettingen en sloppen worden meegeteld, gaan de schattingen richting de 500 duizend.


Andere moslims werden er gedwongen naartoe verplaatst, voor hun eigen veiligheid, zo werd hun verteld. Inmiddels maakt allerlei schimmige wetgeving het moslims onmogelijk een huis te kopen in een hindoewijk.

undefined

Geen riool

'Als dat wel kon, is het maar de vraag of ik dat in deze omstandigheden zou willen', zegt Faroukh Saiyed. Hij zit gehurkt voor zijn slotenmakersstalletje in de stoffige berm van de grote verkeersader door Juhapura. 'Toch?' Faroukh heeft het tegen zijn vader, de eigenaar van de zaak. Die spuugt eerst een indrukwekkende sliert paan, de vuurrode Indiase kauwtabak voor zich neer. 'Er is hier geen asfaltweg, geen straatverlichting en geen riool.'


In de hitte van de Indiase zomer doet vooral het gebrek aan riolen zich gelden: de stank en de aanwezigheid van muggen en allerhande kruipend gedierte is opvallend veel groter dan in andere delen van de stad.


Wat in Juhapura wel op het zelfde niveau is als in de rest van de stad, is de campagne van de BJP. Ook op het pleintje bij de moskee, tegenover de slotenmakers kijkt Modi zichzelf vanaf twee meer dan manshoge billboards in de ogen. 'De BJP beweert dat er ook moslims zijn die op hen stemmen', zegt vader Saiyed. 'Maar ik kan je verzekeren, hier in Juhapura zal niemand dat in z'n hoofd halen.'

undefined

Meer over