Moslims verliezen in Indonesië

Oprukkende islamisering stuit op verzet in stemhokjes.Grote overwinning voor partij van president Yudhoyono...

JAKARTA Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, raakt uitgekeken op moslimpartijen. Bij de parlementsverkiezingen van donderdag hebben die meer dan eenderde van hun aanhang moeten inleveren. In plaats van de bijna 40 procent van de stemmen die zij samen in 2004 nog veroverden, kregen zij ditmaal 25 procent van de stemmen.

De verkiezingen zijn een overwinning geworden voor de Democratische Partij van president Susilo Bambang Yudhoyono. Die kreeg meer dan 20 procent van de stemmen (in 2004 was dat 7 procent).

De twee andere grote partijen, de PDI-P van ex-president Megawati Soekarnoputri en Golkar van vice-president Jusuf Kalla, zakken weg naar zo’n 15 procent. De opkomst was extreem laag: 40 procent van de 170 miljoen kiezers bleef thuis – ondanks een fatwa van geestelijken, die niet-stemmen voor moslims een ‘zonde’ noemden.

De neergang van de Indonesische moslimpartijen heeft te maken met intern geruzie, leiderschapscrises en afscheidingen, maar ook met een snel afkalvend imago. In 2004 stemden veel Indonesiërs op moslimpartijen omdat die het imago hadden onkreukbaar te zijn. Vijf jaar later is van dat beeld weinig meer over, nadat ook tal van islamitische parlementariërs bij corruptieschandalen betrokken waren. Ook lijken veel Indonesiërs een aversie te hebben tegen de oprukkende islamisering in het land.

Meer over