Moslims in Indonesië steggelen over einde Ramadan

Wat een grote feestdag had moeten worden in Indonesië, is een dag van verwarring geworden. Een groot deel van de 200 miljoen moslims in het land stond al klaar om dinsdag 'Idul Fitri', het islamitische 'Suikerfeest', te vieren. Maar op het laatste moment gooide de regering roet in het eten: na ampele overwegingen, herberekeningen en astronomische waarnemingen bepaalde het ministerie van Godsdienst maandagavond officieel dat 'Idul Fitri' niet op dinsdag, maar op woensdag viel.

MICHEL MAAS

JAKARTA - De verwarring had niet groter kunnen zijn. Veel mensen hoorden het nieuws pas dinsdagochtend, toen zij het feesteten al op tafel hadden gestaan. Velen gingen gewoon door met de viering, omdat zij niet wilden riskeren dat het dure eten zou bederven. De pret was echter wel bedorven. Want voor woensdag, de echte officiële feestdag, hadden zij niets speciaals meer in huis.

De late beslissing had ook andere gevolgen. Winkelcentra moesten inderhaast hun personeel terugroepen, omdat zij dinsdag onverwacht toch hun deuren moesten openen, en pas woensdag gesloten zouden zijn.

De islamitische wereld reageerde verdeeld. Din Syamsuddin, voorzitter van de op een na grootste moslimorganisatie van Indonesië, Muhammadiyah, legde de uitspraak van de minister naast zich neer. Zijn organisatie had van meet af aan dinsdag aangewezen als feestdag, en Din bleef achter dat besluit staan.

Hij hield vol dat de regering zich niet hoorde te mengen in dit soort religieuze zaken. Hij leidde maandagavond in de stad Yogyakarta de feestelijkheden die Idul Fitri inluiden, en vierde het Suikerfeest gewoon op dinsdag. Din wees erop dat de hele wereld, op een handjevol landen na, het feest op dinsdag hield.

Verwarring over Idul Fitri is in Indonesië niet ongewoon. Muhammadiyah heeft het bijna elk jaar aan de stok met de grootste moslimorganisatie, Nahdlatul Ulama (NU). Meestal wijzen de twee organisaties ieder een eigen dag aan. NU had dit jaar bij voorbaat voor de woensdag gekozen.

De onenigheid is gebaseerd op onenigheid over de methode om de stand van de maan te berekenen. Zelfs een miniem verschil in waarneming kan genoeg zijn voor een groot verschil van mening. In veel gevallen kiezen de Indonesiërs pragmatisch. Zij vieren het feest als het ze uitkomt. En en als zij niet anders kunnen, vieren zij het gewoon twee dagen achter elkaar.

De grote hoeveelheden vuurwerk op maandagavond wezen erop dat nogal wat mensen vasthielden aan de dinsdag. Het gros van de bevolking slikte echter de bittere pil en plakte de extra vastendag aan de Ramadan, om dan maar woensdag te gaan vieren.

undefined

Meer over