nieuwsindia

Moslimminderheid India demonstreert tegen nieuwe wet: ‘Discriminatie’

Het parlement van India heeft woensdag een wet aangenomen die vluchtelingen uit Pakistan, Bangladesh en Afghanistan de Indiase nationaliteit toekent. De wet is omstreden omdat moslims ervan uitgezonderd worden. De Indiase moslimminderheid (bijna 200 miljoen burgers) noemt dit discriminatie en een poging hun positie te marginaliseren.

Studenten protesteren dinsdag in Guwahati tegen de nieuwe wet.Beeld EPA

De nieuwe wet geldt onder anderen voor boeddhisten, christenen en hindoes die al enkele jaren in India verblijven. Minister-president Narendra Modi, een hindoe, sprak over een ‘bijzondere dag voor India’. Volgens Modi zal de wet ‘het leed verzachten van velen die jarenlang vervolgd werden’. Eerder had hij zich verdedigd tegen kritiek uit islamitische hoek. Moslims worden niet vervolgd of onderdrukt in de landen waaruit de vluchtelingen afkomstig zijn, stelde hij.

Premier Narendra Modi (midden) en minister van Defensie Rajnath Singh (links) dinsdag bij een parlementaire bijeenkomst in New Delhi.Beeld AFP

Oppositieleider Sonia Gandhi hekelde de wet. ‘Het een overwinning van kortzichtige en onverdraagzame krachten in dit land op het pluralisme’. Een moslimparlementariër verscheurde tijdens de debatten een exemplaar van de wetstekst, en zei dat India op weg is een ‘fascistische staat’ te worden. Andere parlementsleden noemden de nieuwe wetgeving strijdig met de grondwet.

Op enkele plaatsen in het land met een religieus gemêleerde gemeenschap braken deze week rellen uit. De regering stuurde woensdag extra ordetroepen naar het noordoosten van het land. 

Een agent houdt een demonstrant tegen de nieuwe wet in bedwang.Beeld AP

Premier Modi had eerder dit jaar moslims al tegen zich in het harnas gejaagd. Hij schrapte de autonomie van de regio Kashmir, waar moslims de meerderheid van de bevolking vormen. De BJP-partij van Modi won dit voorjaar overtuigend de parlementsverkiezingen met een uitgesproken pro-hindoecampagne. 

Meer over