Moslimgeestelijke Hamza krijgt zeven jaar cel

LONDEN (ANP) - De radicale moslimgeestelijke Abu Hamza Al Masri is dinsdag tot zeven jaar cel veroordeeld. De jury van een rechtbank in Londen had hem eerder op de dag schuldig bevonden aan het aanzetten tot moord en haat.

Het proces tegen de 47-jarige Hamza begon begin vorige maand. De geestelijke, die een oog mist en een haak heeft in plaats van een hand, was op vijftien punten aangeklaagd. Op elf punten is hij schuldig bevonden.

Bij de geestelijke zijn videobanden gevonden waarop wordt opgeroepen tot rassenhaat. Ook had hij documenten in zijn bezit die nuttig kunnen zijn voor terroristische acties.

Hamza, die imam was in de Finsbury Park moskee, zei in zijn preken onder meer dat het onder alle omstandigheden gerechtvaardigd is om niet-moslims te doden, ,,zelfs als er geen reden voor is''. Hij zat al sinds mei 2004 vast.

Hoger beroep

Na de bekendmaking van het vonnis lieten de advocaten van Hamza weten dat hun cliënt in beroep gaat. Muddassar Arani, een van de raadslieden van Hamza, zei dat de advocaten in het proces geen bewijzen mochten inbrengen.

Verder zei Arani dat Hamzi zich zal verzetten tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse autoriteiten verdenken Hamza van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Hij zou een trainingskamp voor terroristen in de staat Oregon hebben willen opzetten.

Meer over