Update

Moslim Broederschap leidt in tellingen Egypte

De presidentskandidaat van de Moslim Broederschap in Egypte, Mohammed Mursi, leidt inderdaad in de tellingen na de verkiezingen van afgelopen weekend. Een lid van het kiescomité bevestigde vandaag dat Mursi aan kop ligt, maar zei dat de stemmen nog lang niet allemaal geteld zijn. 'De resultaten die het campagneteam van Mursi publiceert stroken in grote lijnen met de werkelijkheid', zei hij.

Redactie
Ongeldig stembiljet in Egypte: de kiezer heeft 'ja' gezet in het vakje links naast kandidaat Ahmed Shafik in plaats van het aan te vinken. Beeld reuters
Ongeldig stembiljet in Egypte: de kiezer heeft 'ja' gezet in het vakje links naast kandidaat Ahmed Shafik in plaats van het aan te vinken.Beeld reuters

De conservatieve Moslim Broederschap zei vanochtend dat haar kandidaat, Mohammed Mursi, de nieuwe president van Egypte is. 'Dr. Mohammed Mursi is de eerste president van de republiek die door het volk is gekozen', aldus de beweging vanochtend vroeg op Twitter en op haar eigen website.

De Egyptische presidentskandidaat Ahmed Shafiq legt zich niet neer bij de claim van de Moslim Broederschap. Uit eigen tellingen zou blijken dat niet Mursi, maar Shafiq aan kop gaat bij het tellen van de stemmen. Dat heeft een woordvoerder van Shafiq vandaag gezegd. Hij verklaarde ook dat de Moslim Broederschap, de wet overtreedt door de overwinning al op te eisen.

Shafiq was de laatste premier onder de vorig jaar verdreven president Hosni Mubarak. Hij werd bij de presidentsverkiezingen gezien als de kandidaat van het militaire bewind.

'98 procent geteld'
Mursi heeft volgens de Broederschap 52,5 procent van de stemmen gekregen, Shafiq zou op 47,5 procent zijn geëindigd. In 98 procent van de stembureaus zouden de stemmen zijn geteld. Waarnemers van de Broederschap hebben het tellen van de stemmen in de gaten gehouden.

Het kamp van Mursi's tegenstander Ahmed Shafiq heeft nog niet gereageerd. De officiële uitslag wordt pas over enkele dagen bekendgemaakt.

Straatprotesten
Mursi nam het in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op tegen oud-premier Ahmed Shafiq. De beide kandidaten hadden de meeste stemmen gekregen in de eerste ronde, die op 23 en 24 mei was gehouden. De winnaar volgt Hosni Mubarak op. Hij werd vorig jaar verdreven na massale straatprotesten. Sindsdien leidt een militaire raad het land. Shafiq was de laatste premier onder Mubarak. Hij werd gezien als de kandidaat van het legerbewind.

De Moslim Broederschap was de grootste partij in het Egyptische parlement, maar dat werd zaterdag ontbonden, omdat de verkiezingen ervan niet volgens de regels zouden zijn verlopen. Het besluit heeft de politieke chaos in Egypte verergerd. Een grondwet is er nog niet en geweld en onrust nemen toe.

Meer over