nieuws

Moskou opvallend positief over nieuwe machthebbers in Afghanistan

Terwijl de VS elk officieel contact met de Taliban vermijden, heeft Rusland de nieuwe Afghaanse machthebbers woensdag in Moskou welkom geheten op een speciale conferentie over Afghanistan. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, liet zich in opvallend positieve bewoordingen uit over de Taliban.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov (midden) tijdens de Afghanistan-conferentie in Moskou. 
 Beeld via Reuters
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov (midden) tijdens de Afghanistan-conferentie in Moskou.Beeld via Reuters

‘Een nieuwe regering is nu aan de macht’, zei Lavrov bij het begin van de conferentie, die bedoeld is om de toekomst van Afghanistan te bespreken. ‘We nemen nota van hun inspanningen om de militaire en politieke situatie te stabiliseren en het werk van het staatsapparaat op te zetten.’

Lavrov liet zich ook opvallend positief uit over de contacten met de Taliban sinds deze de macht hebben overgenomen in Afghanistan. Rusland heeft de nieuwe Afghaanse regering nog niet erkend – net als de VS deden, plaatste Rusland de Taliban op een terreurlijst. Wel hield Rusland, in tegenstelling tot andere landen, zijn ambassade in Kabul open.

‘We zijn tevreden met het niveau van de interactie met de Afghaanse autoriteiten, waardoor de veiligheid van Russische burgers in Afghanistan en de ongehinderde werking van onze ambassade in Kabul effectief kunnen worden gewaarborgd’, zei Lavrov.

Mensenrechten

Het is de eerste ontmoeting op hoog niveau met de Taliban sinds hun machtsovername van augustus. De VS ontbreken op de conferentie. Washington liet eerder deze week weten om logistieke redenen niet te kunnen deelnemen. Wel zeiden de Amerikanen er volgende keer bij te zullen zijn. Aan de conferentie nemen tien landen uit de regio deel, waaronder naast Rusland ook China, Pakistan en Iran.

Rusland probeerde de afgelopen jaren, net als China, een vorm van contact tot stand te brengen met de Taliban die steeds meer terreinwinst boekten in de oorlog. Maar net als de VS en Europa, worstelt Moskou sinds de machtsovername in Kabul met de vraag hoe om te gaan met de radicale beweging. Lavrov zei dat hij voorafgaand aan de conferentie in Moskou de delegatie van de Taliban op het hart had gedrukt de mensenrechten te respecteren.

De Talibandelegatie staat onder leiding van vicepremier Abdul Salam Hanafi, een hoge Talibanleider. Lavrov zei dat een ‘echt inclusieve regering’ gevormd moet worden in Kabul. De Taliban zeggen dat de regering die ze in september presenteerden slechts een ‘voorlopige’ regering is. Volgens Lavrov moet de regering in Kabul ‘de belangen van niet alleen alle etnische groepen, maar ook die van alle politieke krachten weerspiegelen’.

Meer over