Moskou moet daders van aanval op dorpen straffen Tsjetsjenen willen niet meer praten

Vertegenwoordigers van de Tsjetsjeense strijders hebben gisteren laten weten dat zij niet langer met Moskou willen onderhandelen over vrede. In een verklaring zei de Tsjetsjeense president Doedajev dat Tsjetsjenen pas weer willen praten als de VN vredestroepen naar de Kaukasusrepubliek sturen....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Volgens het hoofd van de Tsjetsjeense onderhandelingsdelegatie, Chozjachmed Jerichanov, zijn de Tsjetsjeense strijders ook niet langer bereid hun wapens in te leveren, zoals in het akkoord met de Russen van eind juli was afgesproken.

De Tsjetsjenen eisen dat de Russische autoriteiten eerst maatregelen nemen tegen eenheden die afgelopen weekeinde twee Tsjetsjeense dorpen hebben aangevallen. In een van die dorpen zouden bij een luchtaanval door Russische gevechtsvliegtuigen 28 burgers zijn omgekomen.

De luchtaanval lijkt een wraakneming voor de bomaanslag van afgelopen vrijdag op generaal Romanov, de commandant van de Russische troepen in Tsjetsjenië. Romanov ligt nog steeds in coma in een ziekenhuis in Moskou.

Eerder deze week lieten de Russen ook al weten dat zij voorlopig niet meer troepen uit Tsjetsjenië zullen terugtrekken, ondanks het akkoord met de Tsjetsjenen.

De tweede man van de Russische territoriale autoriteiten in Tsjetsjenië, Vladimir Zorin, beschuldigde de Tsjetsjenen er gisteren van dat zij de onderhandelingen proberen te torpederen.

Zorin zei verder dat er een grote kans was dat Moskou alsnog de noodtoestand zal afkondigen in de hoofdstad Grozny. De plaatselijke Russische autoriteiten en de pro-Russische Tsjetsjeense interim-regering zijn sterk voor invoering van de noodtoestand, maar tot nu toe heeft president Jeltsin geen gehoor gegeven aan hun oproepen straffe maatregelen te nemen.

Bij de missie van de OVSE in Grozny, die probeert te bemiddelen in het conflict, heerst opluchting over het besluit van Jeltsin niet de noodtoestand af te kondigen. 'Dat zou alleen maar een averechts effect hebben gehad', aldus een lid van de OVSE-missie.

Niettemin zei het hoofd van de missie, de Hongaar Meszaros, zeer bezorgd te zijn over de gespannen situatie. Meszaros hekelde het besluit van de Russen in verband met de aanslag op Romanov niet langer mee te werken aan de gezamenlijke waarnemerscommissie, waarvan ook vertegenwoordigers van Doedajev deel uitmaken.

De Hongaarse diplomaat sprak tegen dat de OVSE het besluit de staf in te krimpen, heeft genomen omdat de missieleden te veel gevaar zouden lopen. Afgelopen weekeinde werd het gebouw van de OVSE in Grozny met een granaat beschoten. Volgens Meszaros is juist besloten de delegatie op haar huidige sterkte te handhaven. Wel zullen twee missieleden die op vakantie waren iets later dan gepland terugkeren in Grozny.

De OVSE-missie staat onder zware pressie van de burgemeester van Grozny, Beslan Gantemirov, die de westerse diplomaten ervan beschuldigd met Doedajev te heulen. Zwaarbewapende leden van Gantemirovs privé-legertje grendelden het gebouw van de OVSE onlangs af om de diplomaten onder druk te zetten uit Grozny te vertrekken.

Meer over