Moskou komt met zwarte lijst voor Turkije

De Russische regering komt maandag met een lijst van Turkse goederen die Rusland niet meer mogen binnenkomen. Persbureau Interfax meldde zondag op basis van regeringsbronnen dat op de zwarte lijst waarschijnlijk niet alleen etenswaren staan. De publicatie van de lijst zal de betrekkingen tussen beide landen nog verder verslechteren.

De Russische president Vladimir Poetin tijdens een toespraak. Beeld ANP
De Russische president Vladimir Poetin tijdens een toespraak.Beeld ANP

De lijst is onderdeel van de economische sancties tegen Turkije die Rusland eerder heeft aangekondigd, omdat het Turkse leger een Russisch gevechtsvliegtuig bij de grens met Syrië had neergeschoten.

Behalve het invoerverbod, zullen ook sommige Turkse bedrijven hun activiteiten in Rusland moeten staken en worden chartervluchten tussen de twee landen opgeheven.

Turkse bouwvakkers

Mogelijk moeten Turkse bouwbedrijven stoppen met hun werk in Rusland, zei minister Michail Men van Bouw en Huisvesting. Dat kan gevolgen hebben voor de 87 duizend Turkse bouwvakkers die in Rusland land actief zijn. Het Kremlin overweegt daarnaast beperkingen op te leggen aan financiële transacties en invoerrechten op te schroeven.

Er wordt al strenger gecontroleerd op verkeer tussen de twee landen. Turkse vrachtwagens en schepen worden bij de grenzen en in de havens meer gecontroleerd. Ook wordt vanaf volgend jaar de visumplicht voor Turkse burgers ingevoerd, bepaalde president Vladimir Poetin vrijdag per decreet.

Lees ook

Na verschillende aanslagen van IS, in Parijs, Beiroet en Egypte, leek het er even op dat een breed front tegen de terreurgroep mogelijk was, mét Rusland. Maar die droom is met het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig op de Turks-Syrische grens uiteengespat, schrijft Bert Lanting in deze analyse (+).

Het project Turkish Stream, een pijpleiding van Rusland naar Turkije voor de doorvoer van gas naar Europa, gaat mogelijk in de prullenbak. Ook de bouw van een nucleaire reactor in Turkije vindt mogelijk geen doorgang, zei minister Aleksej Oeljoekajev van Economische Ontwikkeling.

De president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, zei eerder dit weekend het neerhalen van het toestel te betreuren. 'We wilden dat het nooit gebeurd was, maar het is gebeurd. Ik hoop dat zoiets niet nog eens gebeurt.'

Meer over