'Moskou knoeide met miljarden'

MOSKOU - Onder de afgezette Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov is op grote schaal met overheidsgelden geknoeid. De Russische Rekenkamer maakte dinsdag bekend dat zij voor 5,6 miljard euro aan malversaties op het spoor is gekomen.


Het bericht is een nieuwe tegenslag voor Loezjkov, die achttien jaar over Moskou regeerde. In die tijd groeide zijn vrouw, Jelena Batoerina, uit tot de rijkste vrouw van Rusland. Zij bestuurde een vastgoedimperium dat volgens tegenstanders van Loezjkov uitgebreid profiteerde van opdrachten van het Moskouse stadsbestuur.


Loezjkov was zo machtig dat hij zich tamelijk onafhankelijk kon opstellen tegenover het Kremlin. Maar vorig jaar september verloor hij toch zijn post na een openlijk uitgevochten machtsstrijd met president Dmitri Medvedev, die zijn buik vol had van de berichten over de enorme corruptie in Moskou.


Na het aftreden van Loezjkov benoemde het Kremlin Sergej Sobjanin, tot dan toe de stafchef van premier Vladimir Poetin, tot nieuwe burgemeester van Moskou.


Loezjkov en Batoerina spreken tegen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan corrupte praktijken. Maar Batoerina is uit voorzorg wel al uitgeweken naar Londen. Daar gaan ook hun twee dochters, Jelena en Olga, naar de universiteit.


Loezjkov trachtte onlangs al een visum te krijgen voor Letland, maar kreeg daar nul op het rekest. Het lijkt er nu op dat hij zich bij zijn vrouw en kinderen in Londen wil voegen.


Volgens een Russische krant heeft hij een visum voor Groot-Brittannië ontvangen. Als hij naar Londen verhuist, voegt hij zich in het gezelschap van een reeks andere kopstukken die bij het Kremlin in ongenade zijn gevallen, zoals de Russische miljardair Boris Berezovski.


Van de G20, de groep belangrijkste industrielanden, is Rusland het corruptste land, aldus Tranparancy International. In haar corruptieindex staat het land even hoog als Cambodja en Kenia.


Meer over