Moskou installeert modern raketsysteem op de Krim

Het Russische leger heeft zijn modernste raketsysteem geïnstalleerd op de Krim. De plaatsing van de S-400 komt op het hoogtepunt van de spanning met Oekraïne sinds de annexatie van de Krim in 2014.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De S-400 kan tot tweehonderd kilometer in Oekraïne vliegtuigen uit de lucht schieten. De komst van het systeem was vorige maand al aangekondigd, maar valt samen met nieuwe militaire stappen van Rusland op de Krim.

President Poetin beschuldigt Oekraïne sinds woensdag van terrorisme. Begin deze week zouden twee leden van de Russische veiligheidsdiensten omgekomen zijn bij vuurgevechten met Oekraïense infiltranten. De groep infiltranten beraamde volgens de Russische veiligheidsdiensten aanslagen op infrastructuur van het schiereiland.

Het is nog steeds niet duidelijk of de beschuldigingen van Rusland kloppen. De Oekraïense regering doet ze af als 'verzinsels'. Inwoners van de Krim zeiden afgelopen zondag op internet wel geluiden te hebben gehoord van vuurgevechten.

Paraatheid

Vrijdag verhoogde Rusland de druk op Oekraïne. Premier Dmitri Medvedev waarschuwde dat Rusland de diplomatieke betrekkingen met Kiev kan verbreken. Het zou de eerste keer zijn dat het diplomatieke contact tussen de twee buurlanden wegvalt. Zelfs tijdens de annexatie en de oorlog in Oost-Oekraïne, waarbij inmiddels ruim 9.500 doden gevallen zijn, verbraken de regeringen diplomatieke banden niet. 'Als er geen andere manier is om de situatie te veranderen, kan de president deze stap nemen', zei Medvedev.

De verbreking van de banden werd deze week ook als optie genoemd door de Oekraïense regering. Maar de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Klimkin zei die maatregel niet te willen nemen, omdat hij daarmee vier miljoen Oekraïeners in de steek zou laten die in Rusland wonen en werken.

Ondertussen versterken Oekraïne en Rusland hun troepen bij de grens tussen de geannexeerde Krim en Oekraïne. Vrijdag arriveerde een colonne Oekraïense tanks in het grensgebied. President Petro Porosjenko heeft zijn troepen opgeroepen tot de hoogste paraatheid.

Vertrouweling

Duitsland heeft zich opgeworpen als mediator in het conflict. De Duitse regering riep op om verdere escalatie te vermijden. Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier gaat de situatie zondag bespreken met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov, tijdens een eerder gepland bezoek aan Moskou.

Daar ontsloeg Poetin vrijdag een van zijn belangrijkste adviseurs tijdens de annexatie van de Krim. De president onthief stafchef Sergej Ivanov van zijn functie en degradeerde hem tot speciaal gezant voor transport en milieu.

Ivanov stond bekend als de belangrijkste vertrouweling van de president. Zakenkrant RBK omschreef hem onlangs als de meest invloedrijke persoon van Rusland na Poetin. Hij was zes jaar lang minister van Defensie en fungeerde sinds 2012 als chef van de presidentiële administratie, een van de machtigste posities in Rusland.

De plek van Ivanov wordt overgenomen door Anton Vaino, een oud-diplomaat en sinds 2012 plaatsvervanger van Ivanov. Formeel bestaat zijn taak uit het opstellen van wetsvoorstellen voor de president en het toezien op de uitvoering ervan. In de praktijk oefent de stafchef grote invloed uit op het binnenlandse en buitenlandse beleid.

Meer over