Moskou: 'Amerikaanse hackclaims voeden ongekende anti-Russische hysterie'

Rusland zegt dat er geen enkel bewijs is voor de Amerikaanse beschuldiging dat Moskou verantwoordelijk is voor een paar grote politieke hacks in Amerika. De Russen beschuldigen het Witte Huis van het voeden van 'ongekende anti-Russische hysterie'.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De huidige Amerikaanse regering is 'niet vies van vuile trucs' in de campagne voor de presidentsverkiezingen, zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Riabkov, zaterdag. Riabkov.

De Amerikaanse regering heeft Rusland vrijdag voor het eerst openlijk beschuldigd van het hacken van politieke servers en het lekken van e-mails. Het doel hiervan zou het 'verstoren van het Amerikaanse verkiezingsproces' zijn.

Samenwerking

'Dergelijke activiteit is Moskou niet vreemd - de Russen hebben in Europa en Eurazië soortgelijke tactieken en technieken gebruikt om, bijvoorbeeld, de publieke opinie daar te beïnvloeden.'

Volgens de Russen zijn de beschuldigingen echter 'nonsens. Wij worden dagelijks door tienduizenden hackers aangevallen.' Riabkov deed de Amerikanen daarom opnieuw het aanbod voor overleg en samenwerking in de strijd tegen internetfraude en computercriminaliteit. De Russen stelden dat vorig jaar ook al eens voor.

Trump

Dat er naar Moskou wordt gekeken is niet nieuw. Al maanden gaan er verhalen dat Rusland achter de hack zou zitten van het Amerikaanse Democratisch Nationaal Comité (DNC) eerder dit jaar. Ook zouden de Russen verantwoordelijk zijn voor andere digitale inbraken bij Amerikaanse organisaties, zoals diverse nieuwsmedia. De Russen zouden graag zien dat Donald Trump als winnaar uit de bus komt.

Trump heeft in het verleden de Russische president Vladimir Poetin geprezen als een sterk leider. Deze zomer kwam Trump nog in opspraak omdat hij tegenover The New York Times suggereerde dat de VS onder zijn leiding niet altijd zou ingrijpen als andere NAVO-landen werden aangevallen.

Dat is een grote breuk van het huidig beleid en zou grote gevolgen kunnen hebben voor onder meer de Baltische staten die aan Rusland grenzen.

Meer over