Moskee

In zijn column van 7 december wijdt Kader Abdolah een korte beschouwing aan de geschiedenis van de moskee. Als hoogtepunt van moskeearchitectuur noemt hij onder andere de Aya Sofia-moskee in Istanbul ‘met zes elegante minaretten’....

Over de inderdaad prachtige Lotfollah-moskee in Isfahan merkt de Iraanse Kader Abdolah op dat de tijd van het maken van zulke onvergankelijke moskeeën al duizend jaar voorbij is.

Is Abdolah wel op de hoogte van het feit dat de Lotfollah-moskee pas in 1618 werd gebouwd? En dat de Aya Sofia als kerk is gebouwd en niet als moskee? En er zijn vier minaretten naast gezet: geen zes. Een gelovige sultan zou het niet in zijn hoofd hebben gehaald om naast een moskee in Istanbul meer minaretten te zetten dan er naast de Grote Moskee in Mekka staan. Dat sultan Ahmed dat wel deed bij de Blauwe Moskee werd breed gezien als een misstap.

Abdolah’s observatie dat de moskeearchitectuur zich na de Aya Sofia niet verder heeft ontwikkeld, is lachwekkend. De Aya Sofia werd ongeveer 35 jaar voor de geboorte van Mohammed voltooid.

Over de oproep aan de autochtone Nederlanders om samen met de ‘nieuwkomers’ een nieuwe islam te bouwen, kunnen we kort zijn. Bouwen aan een godsdienst is een zaak van diegenen die ook werkelijk in die godsdienst geloven.

Meer over