Moralisten claimen verovering internet

AMSTERDAM - Een groepering van fatsoenlijke burgers claimt in een videoboodschap een groot deel van het internet in handen te hebben. De burgers wisten gewapend met de hashtag #ongepast een groot deel van het internet te veroveren en maakten daarbij mogelijk ook een onbekende hoeveelheid kattenfilmpjes buit. ANP meldt dat honderden mensen het internet hebben ontvlucht.

Volgens Instituut Clingendael bedreigt de opmars van de moralisten op internet zelfs de machtspositie van de beliebers. Nieuwe-mediadeskundige Ko Colijn zegt dat de moralisten voor een beproefde strategie kiezen: 'Ze winnen eerst de hearts and minds van de lokale bevolking, maar voeren al snel een moralistisch schrikbewind in. Op dat moment ben je dus eigenlijk al te laat. De moralisten blijken in de praktijk zeer lastig te bestrijden omdat alle tegenargumenten smakeloos, respectloos en walgelijk zijn'.

Van een eenduidige ideologie is bij de moralisten volgens Colijn geen sprake. Bovendien is het onduidelijk wat hun precieze eisen zijn. Toch pleit hij ervoor om de moralisten zeer serieus te nemen: 'We mogen hun gebrek aan relativeringsvermogen niet onderschatten.' Achter de vele schermen zou inmiddels onderhandeld worden over een staakt-het-reaguren. Binnen de internationale gemeenschap gaan stemmen op voor een humanitaire missie die gevoel voor humor naar het getroffen gebied moet brengen.

Leider van de moralisten, Dickie de Vree, wil van een dergelijk initiatief niets weten. Hij bezweert dat het einde van hun opmars nog lang niet in zicht is: 'We staan aan de poorten van het Elle Girl Forum en het zal niet lang meer duren voordat we ook Relatieplanet in handen hebben. Daarna is het internet van ons.' Er wordt gewerkt aan een rapid reaction force onder aanvoering van @sylviawitteman. Dickie de Vree ziet de komst van haar troepen met vertrouwen tegemoet: 'Dit is zo #ongepast allemaal'.

undefined

Meer over