Moordende en plunderende rebellen storten land in chaos

VN-secretaris vreest 'onbeheersbaar sektarisch geweld' en doet dringende oproep voor uitbreiding vredesmacht in Centraal-Afrikaanse Republiek.

VAN ONZE CORRESPONDENT KEES BROERE

NAIROBI - Er moeten snel meer militairen komen voor een vredesmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Dat stelt VN secretaris-generaal Ban Ki-moon. Volgens hem dreigt het land, waar rebellen in maart de macht hebben gegrepen, ten prooi te vallen aan 'onbeheersbaar sektarisch geweld'. Dat kan voor de gehele regio grote gevolgen hebben.

Op dit moment is in CAR een regionale vredesmacht van circa 2.500 soldaten gelegerd. Deze kan echter niets uitrichten tegen plunderende en moordende rebellen die het straatarme land tot anarchie hebben gebracht. Tegen het einde van dit jaar moet de bestaande macht zijn uitgebreid tot 3.600 soldaten.

De Afrikaanse Unie neemt mogelijk de verantwoordelijkheid voor de regionale macht over en kan deze uitbreiden tot 6.000 of wellicht 9.000 man. Ban Ki-moon wil echter ook de mogelijkheid openhouden voor een VN-vredesmissie. Daarnaast zal Frankrijk, de vroegere koloniale machthebber, waarschijnlijk enkele honderden extra militairen naar CAR sturen.

De jongste ongeregeldheden in het door staatsgrepen geplaagde land van 4,5 miljoen inwoners begonnen dit jaar toen Séléka, een rebellengroep uit het noorden van het land, de hoofdstad Bangui innam en president François Bozizé verjoeg. Rebellenaanvoerder Michel Djotodia riep zich daarop uit tot president.

Het nieuwe bewind, dat zegt volgend jaar verkiezingen te willen organiseren, is er niet in geslaagd de rust in CAR te herstellen. De afgelopen maanden hebben milities, die zich hebben losgemaakt van de oorspronkelijke groep Séléka, het land in steeds grotere chaos gestort. Dat heeft ook geleid tot scherpere tegenstellingen tussen moslims en christenen in het land.

Toevluchtshaven

De meeste leden van Séléka en aanverwante groepen zijn moslim. Hun opstand had aanvankelijk vooral te maken met ontevredenheid over de sociale achterstelling van bevolkingsgroepen in het noorden. Maar volgens VN-baas Ban Ki-moon is er sprake van 'een klimaat van diep wantrouwen tussen christenen en moslims in sommige gebieden van het land'.

De Centraal-Afrikaanse Republiek zag in het verleden al veel vaker pogingen van de VN en regionale organisaties om vrede en stabiliteit te brengen. Die bleken echter alle tevergeefs. Het land lijkt nu ook naar de eigen maatstaven een nieuw dieptepunt van chaos en anarchie te hebben bereikt.

In die sfeer neemt niet alleen de tegenstelling tussen christenen en moslims toe, maar dreigen ook radicaal-islamitische groepen uit de regio CAR tot een toevluchtshaven te maken. Daarnaast zijn in het land de laatste resten actief van het Oegandese Verzetsleger van de Heer, het LRA, onder leiding van Joseph Kony.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) heeft onlangs voor CAR opnieuw de alarmbel geluid. Volgens AI is op diverse plaatsen in het land sprake van gevechten tussen milities, en van moord, verkrachting, recrutering van kindsoldaten en aanvallen op medewerkers van de weinige nog actieve hulporganisaties, zoals Artsen zonder Grenzen.

Voor de wereld buiten de centraal-Afrikaanse regio gold CAR als een even triest als relatief onschuldig voorbeeld van een perfect mislukte staat. Het land is evenwel rijk aan grondstoffen als goud, diamant en uranium. Om die reden zijn behalve de vroegere kolonisator Frankrijk ook andere landen in CAR geïnteresseerd.

undefined

Meer over