Moordenaar King dood na ernstige leverziekte

De wegens moord op de zwarte Amerikaanse burgerrechten-activist Martin Luther King tot 99 jaar veroordeelde James Earl Ray is donderdag overleden....

RAY OVERLEED in een ziekenhuis in Nashville, Tennessee aan de gevolgen van levercirrose. Ray, een zwerver en kleine crimineel, bekende in 1969 dominee King, de leider van de zwarte burgerrechtenbeweging, te hebben vermoord en werd zonder proces bestraft tot 99 jaar gevangenis.

Met die bekentenis vermeed hij een proces en hoogstwaarschijnlijk de doodstraf. Maar kort daarna trok hij deze bekentenis weer in en daarmee begonnen de complottheorieën, die ook door de nabestaanden van dominee King worden onderschreven.

Weduwe Coretta Scott King noemde daarom donderdagavond de dood van Ray 'een tragedie, niet alleen voor de heer Ray en zijn familie, maar voor het hele land'. Volgens mevrouw King, wier man deze maand dertig jaar geleden werd doodgeschoten op een balkon van Hotel Lorraine in Memphis, wordt met Ray, die volgens haar onschuldig is, de waarheid omtrent de moord op King begraven.

De familie King, maar ook vooraanstaande zwarte leiders, denken dat James Earl Ray niet over de capaciteiten beschikte om een moord op dominee King uit te voeren en vervolgens te ontsnappen aan een van de grootste speuracties die de Amerikaanse politie deze eeuw op touw zette.

Een van de meest gangbare theorieën is dat Ray een werktuig was in handen van de maffia in New Orleans, die weer een contract uitvoerde. Achter de moord op King zou een een groep van racistische zakenlieden en politici in St. Louis schuilgaan. De Amerikaanse overheid en zelfs president Lyndon Johnson zouden hebben geweten wie aan het complot hebben deelgenomen.

De dood van Ray werd door de familie King aangegrepen om opnieuw te pleiten voor heropening van het onderzoek naar de gebeurtenissen op 4 april 1968. Zoon Dexter King bezocht vorig jaar Ray in de gevangenis en eerder deze maand deed Coretta King haar oproep voor een nieuw onderzoek. President Clinton en minister Reno van Justitie beraden zich op dit verzoek, maar de justitiële autoriteiten in Memphis zien geen enkele reden de zaak te heropenen.

Rays vingerafdrukken werden gevonden op het wapen waarmee King werd gedood. Bij het wapen werd ook een radio gevonden, waarin het gevangenisnummer van Ray stond gegraveerd en volgens getuigen bevond hij zich op de dag van de moord in Memphis. Ook volgens Ray zelf, die zijn laatste jaren doorbracht in ziekenhuizen en rechtszalen, was hij het slachtoffer van een complot.

Oscar Garschagen

Meer over