Moorden Italië wijzen op nieuwe mafia-oorlog

De Siciliaanse mafia is weer volop aan het moorden. Maandagmiddag werden bij Catania drie mannen doodgeschoten. 's Avonds werd in Palermo een neef vermoord van de oudste mafia-spijtoptant, Tommaso Buscetta....

Van onze correspondent

ROME

De nieuwe moordgolf maakt een eind aan de 'wapenstilstand' die volgde op de grote bloedbaden van 1992. Intussen heeft Cosa Nostra gezocht naar nieuwe contacten onder politici en zakenlieden. Afgeluisterde telefoongesprekken wijzen erop dat die vooral zijn gevonden onder de Siciliaanse politici van Berlusconi's Forza Italia.

De eerste moorden in de nieuwe golf waren in Corleone, het stadje van mafiabazen als Totò Riina, diens zwager Leoluca Bagarella en Bernardo Provenzano. Zestien jaar lang was daar, dank zij de pax mafiosa, geen schot gelost. In Palermo heeft deze 'mafiose vrede' twee jaar geduurd.

Afgelopen week werd iedere dag een mafiamoord gepleegd. Maandag openden in het centrum van het stadje Gravina bij Catania vier mannen het vuur op drie mensen die net uit een koffiebar kwamen. Ze werden met een nekschot afgemaakt. Twee van de slachtoffers waren leden van een mafiaclan.

De mafia-oorlog gaat gepaard met een nieuwe campagne tegen de familie van de spijtoptanten. Vorige week werd een neef vermoord van de op één na oudste spijtoptant, Totuccio Contorno. De moord op Domingo Buscetta werd gisteravond op de RAI-tv gemeld aan het eind van het journaal, vlak voor het begin van een nieuwe aflevering van De octopus, een tv-serie over de mafia. De oom van het slachtoffer, Tommaso, zei in een gisterochtend verschenen interview dat de film het niet haalt bij de werkelijkheid.

Gisteren is de carabiniere-onderoffier Antonino Lombardo begraven. Deze mafiabestrijder in Terrasino bij Palermo had zelfmoord gepleegd nadat een spijtoptant en de linkse burgemeesters van Palermo en Terrasino hadden gezegd dat hij voor de mafia werkte. Burgemeester Orlando van Palermo had zijn beschuldigingen gedaan in een politieke tv-praatshow. De chef van het carabinieri-korps heeft hem en de presentator de mantel uitgeveegd. Uit protest hebben de carabinieri Orlando zonder lijfwachten gelaten.

Zie ook Dag in Dag uit

Meer over